Sezeryanda post spinal hipotansiyonu ön görmede end tidal CO2 ve ıntegrated pulmoner indeksin kullanılması
The use of end tidal CO2 and integrated pulmonary index to predict post spinal hypotension in cesarean section
- Tez No: 814155
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. EMİNE ASLANLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: sezeryan, postspinal hipotansiyon, ETCO2, integrated pulmoner indeks, cesarean section, postspinal hypotension, ETCO2, integrated pulmonary index
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Postspinal hipotansiyon (PSH), organ hipoperfüzyonu ve iskemik olaylarla sonuçlanabilen % 15.3 ila 33 insidans ile yaygın bir yan etkidir. Gebe hastalarda ise bu insidans %70'lere çıkabilmekte ve şiddetli PSH, maternal ve fetal komplikasyon riskini artırabilmektedir. Bu nedenle, anestezistlerin sezeryanlarda PSH'u erken tanıması ve hızlıca tedavi etmesi son derece önemlidir. Integrated pulmoner indeks (IPI), son zamanlarda kullanılmaya başlanan bir algoritmadır. Bu algoritma solunum hızı, end tidal CO2, kalp hızı ve O2 saturasyonu.olmak üzere dört parametreyi hesaba katar. IPI ölçümü yapan kapnografi cihazı, hastanın solunum durumunu sürekli olarak 1-10 arasında tek haneli olarak izleyebilir ve görüntüleyebilir. Bu indeks değer monitörde sayısal veri ya da bir dalga formu şeklinde devamlı olarak takip edilebilmektedir. Burada“10”normal bir solunum durumunu gösterirken“1”hastanın acil müdahale gerektirdiğini gösterir. Değerler ile hasta durumu arasındaki ilişki şu şekilde değerlendirilmiştir; 10 = Normal, 8–9 = Normal aralıkta, 7 = Normal aralığa yakın; dikkat gerektirir, 5-6 = Dikkat gerektirir ve müdahale gerektirebilir, 3-4 = Müdahale gerektirir, 1-2 = Anında müdahale gerektirir. Literatüre bakıldığında IPI'nın, daha çok sedasyon altında yapılan işlemlerde (gastroskopi, kolonoskopi) ve yoğun bakımlarda (weaning sürecinin takibi için) kullanıldığını görmekteyiz. Sonuç olarak IPI monitörizasyonu, non-invazif, dinamik ve gerçek zamanlı bir ölçüme imkan vermesi, solunum durumunu yüksek spesifite ve sensitivite ile yansıtması ve solunum problemlerinin daha erken dönemde fark edilmesini sağlayabilmesi nedeniyle dikkatleri üzerine çekmiştir. IPI değerinin hesaba kattığı 4 parametreden biri olan ''end tidal CO2'', ventilasyonun etkinliğini değerlendirdiği gibi kardiyak outputla (CO) da ilişkili bir parametredir. Çünkü CO2'nin pulmoner sisteme verilmesi aynı zamanda kardiyak outputa da bağlıdır. Bu nedenle, hipotansiyon, hipovolemi gibi CO'un azaldığı durumlarda ETCO2 değerinin de azaldığı çalışmalarda gösterilmiştir. Spinal anestezinin oluşturduğu sempatik blokaj nedeniyle preload ve afterloadda meydana gelen azalma CO'un da azalmasına ve PSH'a neden olmaktadır. Bu nedenle PSH'da ETCO2'in azalacağını ve IPI değerinde değişikliğe neden olabileceğini, dolayısıyla IPI'daki bu değişikliğin PSH'nu öngörmede kullanılabilecek bir teknik olabileceğini düşünmekteyiz. Çalışmanın özgün değeri PSH'u daha erken tanıyabilen, anlık değer veren aynı zamanda non invaziv olan bir yöntemin etkinliğini ortaya koymaktır. Çalışmaya spinal anestezi altında sezeryan operasyonuna alınan ve çalışmaya katılmayı kabul eden hastalar dahil edilecektir. Hastaların demografik verileri (yaş, cinsiyet, ağırlık, eşlik eden hastalıklar, vs) kaydedilecektir. Spinal anestezi sonrası hastalara non invaziv olarak nazal kanül takılacak ve bu kanülden kapnometri cihazı ile sürekli ETCO2 ve IPI değerleri ölçülüp kaydedilecektir. Rutinde yapıldığı gibi spinal anestezi uygulandıktan sonra kan basıncı 2 dk aralıklarla ölçülecektir. Spinal anestezi öncesi ölçülen non invaziv kan basıncı değeri bazal değer olarak alınacak ve bu değerdeki %20 ve üstü azalmalar veya sistolik kan basıncının 100 mmHg'ın altına düşmesi hipotansiyon olarak kabul edilecektir. Gelişen hipotansiyonla End tidal CO2 ve IPI ölçümlerinin korelasyonuna bakılacaktır.
Özet (Çeviri)
Postspinal hypotension (PSH) is a common side effect with an incidence of 15.3 to 33% that can result in organ hypoperfusion and ischemic events. In pregnant patients, this incidence may increase to 70% and severe PSH increases the risk of maternal and fetal complications. Therefore, it is extremely important for anesthesiologists to recognize PSH early and treat it quickly during cesarean sections. Integrated pulmonary index (IPI) is an algorithm that has been used recently. This algorithm takes into account four parameters: respiratory rate, end tidal CO2, heart rate and O2 saturation. Capnography device measuring IPI can continuously monitor and display the patient's respiratory status in a single digit range from 1-10. This index value can be observed continuously on the monitor as digital data or as a waveform.“10”indicates a normal respiratory condition, while“1”indicates that the patient requires immediate intervention. The relationship between values and the patient status is evaluated as follows; 10 = Normal, 8–9 = Normal range, 7 = Near normal range; Requires attention, 5-6 = Requires attention and may require intervention, 3-4 = Requires intervention, 1-2 = Requires immediate intervention. IPI monitorization is mostly used during sedation (gastroscopy, colonoscopy, cardioversion, tooth extraction), intensive care units (for adjusting mechanical ventilator settings, evaluating ventilator/patient compatibility, monitoring the weaning process) and postoperative patients undergoing coronary artery bypass graft surgery (for detecting respiratory problems and evaluating the weaning process). As a result, IPI monitoring has attracted attention because it allows non-invasive, dynamic and real-time measurement, reflects respiratory status with high specificity and sensitivity, and enables respiratory problems to be detected earlier. End tidal CO2, which is one of the 4 parameters that IPI value takes into account, is a parameter that can be used to evaluate the effectiveness of ventilation, but is also related to cardiac output (CO) because the delivery of CO2 to the pulmonary system depends on it. Studies have shown that ETCO2 value correlatively decreases when CO decrease, in cases such as hypotension and hypovolemia. We think that ETCO2 will decrease due to pulmonary hypoperfusion in post spinal hypotension and it may cause a change in IPI value. In our study, we will monitor patients who are scheduled for cesarean section under spinal anesthesia with a capnometry device and we will try to determine the significance of IPI monitorization in predicting hypotension.