Lise öğrencilerinde psikolojik iyi oluş, algılanan sosyal destek ve riskli davranışlar arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examination of the relationship between psychological wellbeing, perceived social support and risky behaviors in high school students
  1. Tez No: 814202
  2. Yazar: UTKU CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜCAHİT KAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Riskli Davranışlar, Psikolojik İyi Oluş ve Algılanan Sosyal Destek, Risky Behaviors, Psychologıcal Wellbeing, Perceived Social Support
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmada lise öğrencilerindeki algılanan sosyal destek, psikolojik iyi oluş ve riskli davranışlar arasındaki ilişki incelenmiştir. Öğrencilerin algıladıkları sosyal destekleri, psikolojik iyi oluşları ve riskli davranışları bazı demografik değişkenlere göre incelenmiştir. Çalışma grubu; 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Elazığ'da bulunan ortaöğretim kurumlarında öğrenimine devam eden gönüllü 715 öğrenciden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında Riskli Davranışlar Ölçeği, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen verilerin analizinde Mann Whitney U, Kruskal-Wallis ve Spearman Sıra Farkları Korelasyon Testi ile Çoklu Regresyon Analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda öğrencilerin algıladıkları sosyal destek, psikolojik iyi oluş ve riskli davranışlar toplam puanlarının cinsiyet, okul türü ve sınıf düzeyine göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Öğrencilerin algıladıkları sosyal destek düzeyi ve psikolojik iyi oluş düzeyi ile riskli davranışlar düzeyi arasında negatif yönde anlamlı düzeyde yüksek bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Regresyon analizinde ise, algılanan sosyal destek ve psikolojik iyi oluşun riskli davranışlar değişkeninin anlamlı yordayıcıları olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between perceived social support, psychological well-being and risky behaviors in high school students was examined. The study examined whether students' perceived social support, psychological well-being and risky behaviors differ according to demographic variables. The study group consists of 715 volunteer students who continue their education, education institutions in Elazig in the 2022-2023 academic years. Risky Behaviors, Perceived Social Support, Psychological Well-Being Scale and personal information form were used to collect data. Mann Whitney U, Kruskal-Wallis, Spearman Rank Correlation Test and Regression Analysis were used in the analysis of the data obtained from the study. As a result of the analyzes, it was determined that the total and sub-dimension scores of students perceived social support, psychologıcal well-beın, risky bebehavior differed significantly according to gender, school type and class level. It has been determined that there is a high level of negative and significant relationship between the level of perceived social support and psychological well-being of the students and the level of risky behaviors. Regression analysis, it was seen that perceived social support and psychological well-being were significant predictors of the risky behaviors variable.