Effects of ramadan fasting on the quality of MS patients' life
Ramazan orucunun MS hastalarının yaşam kalitesine etkileri
  1. Tez No: 814268
  2. Yazar: AYŞE SELİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİKE YAVUZ, PROF. DR. SAMIR M. KALAF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, Ramazan, oruç, Arap ülkeleri, Türkiye, multiple sclerosis, Ramadan, fasting, Arab countries, Turkey
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez, Ramazan ayında oruç tutmanın multipl sklerozlu (MS) hastaların sağlığını nasıl etkilediğini araştırmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Ramazan ayında oruç tutmanın multipl skleroz semptomları üzerinde bir etkisi olup olmadığını ve eğer varsa, sosyodemografik faktörlerin ve Ramazan ayındaki diyet değişikliklerinin bu etkilere nasıl katkıda bulunabileceğini araştırmaktır. Veriler, sosyal medya platformlarında paylaşılan bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Türk ve Arap MS hastaları arasındaki potansiyel sağlık sonuçları, diyet değişikliklerinin önemi ve aç kalmanın MS semptomları üzerindeki etkileri çalışmanın konularıdır. Bu çalışmanın sonuçları, Ramazan ayında oruç tutmanın multipl skleroz semptomları üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Bununla birlikte, oruç sırasında diyetteki değişiklikler semptomları etkileyebilir, bu nedenle hastalar tetikleyici gıdaların farkında olmalıdır. Cinsiyet veya uyruk, orucun sağlığı nasıl etkilediği konusunda bir rol oynuyor gibi görünmüyordu. Ramazan orucunun MS hastaları üzerindeki etkileri hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır ve çalışma, oruç tutma kararı vermeden önce bir nörolog ile konuşmanın önemini vurgulamaktadır. Genel olarak, bu çalışma, MS hastalarının oruç ayı boyunca diyet değişiklikleri yapmadan önce sağlık uzmanlarına danışma ihtiyacının altını çiziyor.
Özet (Çeviri)
This dissertation investigates how fasting during Ramadan affects the well-being of people with multiple sclerosis (MS). The purpose of this research is to investigate whether fasting during Ramadan has an impact on multiple sclerosis symptoms and, if so, how sociodemographic factors and dietary changes during Ramadan may contribute to these effects. Data were collected through a questionnaire posted on social media platforms. The potential health outcomes between Turkish and Arab MS patients, the importance of dietary changes, and the effects of fasting on MS symptoms are the topics of the study. The results of this study suggest that fasting during Ramadan does not have a significant impact on multiple sclerosis symptoms. However, changes in diet during fasting could affect symptoms, so patients should be aware of triggering foods. Gender or nationality did not appear to play a role in how fasting affected health. Further research on the effects of Ramadan fasting on MS patients is needed, and the study underscores the importance of talking with a neurologist before making the decision to fast. Overall, this study underscores the need for MS patients to consult their healthcare providers before making dietary changes during the month of fasting.