Covid-19 hastanesinde çalışan hemşirelerin izolasyon önlemleri hakkındaki bilgi, tutum ve davranışları: bir hastane örneği
Knowledge, attitudes and behaviors of the nurses working in the covid-19 hospital on isolation measures: a hospital example
- Tez No: 814299
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELCEN ÖNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Hastaneler, Sağlık Eğitimi, Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Hospitals, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, COVİD-19 pandemisi, Hemşire, Hizmet içi eğitim, Tutum, Attitude, COVID-19 pandemic, In-service training, Knowledge, Nurse
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane Enfeksiyon Kontrolü Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane Enfeksiyon Kontrolü Disiplinlerarası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
COVİD-19 HASTANESİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN İZOLASYON ÖNLEMLERİ HAKKINDAKİ BİLGİ, TUTUM VE DAVRANIŞLARI: BİR HASTANE ÖRNEĞİ Üzüm N. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hastane Enfeksiyon Kontrolü Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2023. Amaç: Bu araştırmanın amacı Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi COVİD-19 pandemi servislerinde çalışan hemşirelerin bu süreçte izolasyon önlemleri hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesidir. Analiz sonuçları ile hemşirelerin izolasyon önlemlerini uygulama durumlarına göre COVİD-19 virüsüne yakalanma oranı arasındaki bağlantıyı saptamayı amaçlanmıştır. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi bir pandemi hastanesi olup sadece COVİD-19 virüsüne yakalanan hastalara hizmet etmesi de bu çalışmanın bütünlüğü açısından yarar sağlayacaktır. Bu çalışma hastalıktan korunmak için alınması gereken izolasyon tedbirleri ve kişisel koruyucu ekipman prosedürlerinin uygulanma durumu değerlendirilerek sağlık çalışanlarına rehberlik etmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma kesitsel bir araştırmadır. Nisan 2021 ve Kasım 2021 tarihleri arasında, Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi COVİD-19 pandemi servislerinde çalışan çalışmaya gönüllü olarak katılacak tüm hemşirelerden oluşmaktadır. (N:400) Araştırmada örneklem seçimine gidilmeden 400 kişilik evrenin tamamına ulaşılmıştır. Verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov testi, Kruskal-Wallis Testi,Varyans Analizi, Mann-Whitney U testi ve Student T Testi kullanıldı. Bulgular: Araştırmamıza katılan hemşirelerin %46,5'inin COVİD-19 enfeksiyonunu geçirdiği, %53,5'inin ise geçirmediği saptanmıştır. Hemşirelerin %93,3'ünün izolasyon önlemlerine uygun davrandığını, %6,8'inin davranmadığı saptanmıştır. Hemşirelerin izolasyon önlemlerine uygun davranmama nedenlerinin çoklu cevap ile değerlendirildiğinde, %42,6'sının acil müdahale gerektiren durum, %25,5'inin ekipman giymek zaman kaybı, %19,1'inin yeterli personelin olmaması, %12,8'inin yeterli ekipman bulunmaması kaynaklı olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin %96,8'i COVİD-19 enfeksiyonundan korunma önlemleri hakkında eğitim aldığı, %3,3'ü (n=13) ise eğitim almadığı saptanmıştır. Eğitim alan hemşirelerin %95,9'unun aldıkları eğitimi çalışma alanlarında kullanabildiğini, %4,1'inin kullanamadığı saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamıza göre COVİD-19 ile mücadele eden hemşirelerden izolasyon önlemlerine uygun davrandıklarını ve uygun davrananların çoğunun COVİD-19 virüsüne yakalanmadığı sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
KNOWLEDGE, ATTITUDES AND BEHAVIORS OF THE NURSES WORKING IN THE COVID-19 HOSPITAL ON ISOLATION MEASURES: A HOSPITAL EXAMPLE Üzüm N. Aydın Adnan Menderes University, Health Sciences Institute, Department of Hospital Infection Control, Master Thesis, Aydın, 2023 Objective: The aim of this study is to evaluate the knowledge, attitudes and behaviors of nurses working in the COVID-19 pandemic services of Prof. Dr. Feriha Öz Emergency Hospital about isolation measures in this process. It was aimed to determine the connection between the results of the analysis and the rate of catching the COVID-19 virus according to the nurses' application of isolation measures. Feriha Öz Emergency Hospital is a pandemic hospital and it will be beneficial for the integrity of this study to only serve patients who have caught the COVID-19 virus. The aim of this study is to guide health workers by evaluating the isolation measures and personal protective equipment procedures that should be taken to prevent the disease. Material and Methods: The research is a cross-sectional study. Between April 2021 and November 2021, Prof. Dr. Feriha Öz Emergency Hospital consists of all nurses who voluntarily participated in the workers working in the COVID-19 pandemic services. (N:400) In the study, all of the 400-person rooms were reached without making a sampling selection. Kolmogorov-Smirnov test, Kruskal-Wallis Test, Analysis of Variance, Mann-Whitney U test and Student's T Test sections for data analysis Results: It was determined that 46.5% of the nurses participating in our study had COVID-19 infection, and 53.5% did not. It was determined that 93.3% of the nurses acted in accordance with the isolation measures, and 6.8% did not. When the reasons for the nurses' non-compliance with the isolation precautions were evaluated with multiple responses, it was found that 42.6% of them were situations requiring emergency intervention, 25.5% of them was a waste of time to wear equipment, 19.1% of them were not enough staff, 12.8% were not enough. It was determined that the equipment was not available. Conclusion: According to our study, it was found that they acted in accordance with the isolation measures from the rules fighting COVID-19 and that most of those who acted did not catch the COVID-19 virus.