Gelişimsel kalça displazisinde medial açık redüksiyon uygulanan hastalarda rezidüel asetabuler displaziye neden olan etkenlerin retrospektif olarak araştırılması
Retrospective investigation of the factors caused by residual acetabular dysplasia in patients with developmental hip dysplasi̇a
- Tez No: 814346
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BARTU SARISÖZEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Gelişimsel kalça displazisi, medial açık redüksiyon, rezidüel asetabuler displazi, Developmental hip dysplasia, medial open reduction, residual acetabular dysplasia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Çalışmanın amacı; gelişimsel kalça displazisi nedeniyle medial açık redüksiyon uygulanan hastalarda, rezidüel asetabuler displaziye neden olan etkenleri araştırmaktır. Gelişimsel kalça displazisi nedeniyle medial açık redüksiyon uygulanan 56 hasta, 70 kalça retrospektif olarak incelendi. Hastalarda rezidüel asetabuler displazi üzerinde etkili olabileceği düşünülen, cinsiyet, ameliyat olduğu yaş, taraf ve risk faktörleri olmak üzere klinik faktörlere ve anterior-posterior pelvis radyografilerinden; asetabuler indeks açısı, Tönnis kalça skoru, merkez kenar açısı, Severin sınıflaması, sourcil pozisyonu, merkez baş mesafesi eşitsizliği, ossifiye çekirdeğin varlığı ve avasküler nekroz olmak üzere radyolojik faktörlere bakıldı. Asetabuler indeks açı değerine göre rezidüel asetabuler displazi kalçaları belirlendi. Hastaların 44'ü kadın, 12'si erkekti. Takip süresi ortalama 64,32 ay ve ameliyat yaşı ortalama 11,42 aydı. Beşinci yıl asetabuler indeks açı değerine bakılarak 17 kalçada rezidüel asetabuler displazi olduğu belirlendi. Sonuç olarak, rezidüel asetabuler displazi üzerine klinik faktörlerin etkisinin olmadığı gözlendi. Redüksiyon öncesi asetabuler indeks açısının ve ameliyat öncesi Tönnis sınıflamasının, rezidüel asetabuler displazi üzerinde etkisi olmadığı saptandı (p=0,072 ve p=0,060). Redüksiyon anında ossifiye çekirdeğin varlığı (p=0,024), Severin kalça sınıflaması (p=0,001), Sourcil pozisyonu (p=0,001) ve merkez baş mesafesi eşitsizliği (p=0,001) rezidüel asetabuler displazi gelişiminde anlamlı radyolojik faktörler olarak bulundu. Avasküler nekroz varlığı da (p=0,009 ve p=0,021) rezidüel asetabuler displazi gelişiminde anlamlı bulundu.
Özet (Çeviri)
Purpose of the study; To investigate the factors causing residual acetabular dysplasia in patients undergoing medial open reduction due to developmental dysplasia of the hip. We retrospectively analyzed 70 hips of 56 patients who underwent medial open reduction due to developmental dysplasia of the hip. Clinical factors, such as gender, age at which surgery was performed, side and risk factors, and anterior-posterior pelvic radiographs, which are thought to be effective on residual acetabular dysplasia in patients; Radiological factors such as acetabular index angle, Tönnis hip score, central margin angle, Severin classification, sourcil position, central head distance inequality, presence of ossified nucleus and avascular necrosis were evaluated. Residual acetabular dysplasia hips were determined according to the acetabular index angle value. 44 of the patients were female and 12 were male. The mean follow-up period was 64.32 months and the mean age at surgery was 11.42 months. By looking at the acetabular index angle value at the fifth year, it was determined that there was residual acetabular dysplasia in 17 hips. In conclusion, it was observed that clinical factors had no effect on residual acetabular dysplasia. It was found that pre-reduction acetabular index angle and preoperative Tönnis classification had no effect on residual acetabular dysplasia (p=0.072 and p=0.060). Presence of ossified nucleus at the time of reduction (p=0.024), Severin hip classification (p=0.001), Sourcil position (p=0.001) and central head distance inequality (p=0.001) were found to be significant radiological factors in the development of residual acetabular dysplasia. Presence of avascular necrosis (p=0.009 and p=0.021) was also found to be significant in the development of residual acetabular dysplasia.