The impact of automated writing evaluation and combined automated – teacher feedback on EFL learners' writing performance
Otomatı̇k yazma değerlendı̇rme ve otomatı̇k - öğretmen gerı̇ bı̇ldı̇rı̇mı̇nı̇n yabancı dil olarak İngilizce öğrenicilerinin yazma performansı üzerı̇ndekı̇ etkı̇sı̇
- Tez No: 814422
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUZAN KAVANOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otomatik kompozisyon değerlendirme, otomatik puanlayıcı, otomatik geri bildirim, öğretmen geri bildirimi, kompozisyon değerlendirme, e-rater, Criterion, automated writing evaluation (AWE), automated essay scoring (AES), automated feedback, teacher feedback, combined automated–teacher feedback, writing assessment, e-rater, Criterion
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Son birkaç yılda, kompozisyon yazma konusunda yetkin olmak, 21. yüzyıl becerilerinin temel bir bileşeni haline gelmiştir. Ana dil ve yabancı dillerdeki yazma becerileri, şimdiye değin yalnızca objektif ve tutarlı olmak üzere eğitilmiş öğretmenler veya profesyonel puanlayıcılar tarafından sürekli olarak değerlendirilmiş ve puanlanmıştır. Öğretmen değerlendirmesinde, insan faktörü nedeniyle bazı tutarsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Bu sorunu çözebilmek adına, öğrenci kompozisyonlarını ölçmek ve değerlendirmek için bazı programlar geliştirilmiştir. Bu otomatik kompozisyon değerlendirme araçları, otomatik geri bildirim içerir ve bu araçlar kompozisyon yazma derslerinde kullanılabilir. Bu çalışma, kompozisyon yazma dersinin bir parçası olarak Criterion adlı bir otomatik kompozisyon değerlendirme aracının kullanımının ve öğretmen geri bildirimine ek olarak otomatik geri bildirim de almanın öğrencilerin kompozisyon yazma performansını nasıl etkilediğini ve programın, öğrenciler tarafından yazılan kompozisyonlar üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu görmek için doğal sınıf tabanlı bir yöntem kullanır. Mevcut çalışmada, hazırlık sınıflarında öğrenim gören 38 İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen öğrencinin iki sınıfta toplandığı karma yöntem araştırma deseni kullanılmıştır. Gerekli verileri toplamak için hem nicel hem de nitel veri toplama araçlarından faydalanılmıştır. Sonuçlar, bir otomatik kompozisyon değerlendirme aracı kullanmanın ve otomatik geri bildirim ve öğretmen geri bildirimi almanın, deney grubu öğrencilerinin yazma performansı üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığını göstermişitr. Bununla birlikte, deney grubundaki İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin yazma performansları uygulama öncesine göre önemli ölçüde artmıştır. Öğrencilerle yapılan bire bir görüşmeler, Criterion kullanımına ve otomatik geri bildirim ve öğretmen geri bildirimi almaya yönelik olumlu bir tutum ortaya koymuştur. Criterion'ın sağladığı hızlı geri bildirim ve birden fazla taslak yazma şansı sayesinde öğrencilerin motive oldukları ve daha fazla metin üretebildiklerini bulgusuna ulaşılmıştır. Tüm sürecin, öğrencilerin kompozisyon yazmada yetkin hale gelmelerine yardımcı olduğu da ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Over the past few years, writing proficiency has become an essential component of 21st-century skills. Writing skills in first, second, and foreign languages have continuously been assessed and graded by teachers or professional raters trained solely to be objective and consistent. Some inconsistencies in teacher assessment can still occur because of the human element. To address this issue, some tools have been developed to assess and evaluate student writing and incorporate automated feedback, which can be used in writing classrooms. This study uses a naturalistic classroom-based method to investigate how the use of an AWE tool called Criterion as part of writing instruction and receiving combined automated teacher feedback affect the students' writing performance and how they view the program's efficacy in improving their writing. In the current study, a mixed methods research design was utilized, involving 38 EFL students from preparatory classes in two intact groups. Quantitative and qualitative data collection instruments were employed to gather the necessary data. The results illustrated that using an AWE tool (Criterion) and receiving combined automated–teacher feedback did not have a significant impact on the writing performance of the students in the experimental group. However, the EFL learners in the experimental group improved significantly in their writing performance before and after the intervention. One-on-one interviews revealed a positive attitude towards the use of Criterion and receiving combined automated–teacher feedback. The students felt motivated and engaged in more writing, thanks to the immediate feedback and the chance to write multiple drafts provided by Criterion. It was expressed that the whole process helped the students to learn how to write a persuasive essay properly.