The impact of the trade war between the US and China on the sub-Saharan African countries: A CGE GTAP model approach
ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının Sahra Altı Afrika ülkeleri üzerindeki etkisi: CGE GTAP modeli yaklaşımı
  1. Tez No: 814551
  2. Yazar: FATUMA ABDALLAH NANTEMBELELE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: ABD, Çin, Hesaplanabilir Genel Denge Modeli (CGE), Küresel Ticaret Analiz Projesi (GTAP), Sahra Altı Afrika, Ticaret Savaşı, China, Computable General Equilibrium Model (CGE), Global Trade Analysis Project (GTAP), Sub-Saharan Africa, Trade war, United States
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ABD ve Çin dünyanın en büyük ekonomileri olup güçlü ticaret ortaklarıdır. Bu iki ülke arasındaki ticaret savaşı, Sahra Altı Afrika (SAA) ülkeleri de dahil olmak üzere diğer ülkeleri etkilemektedir. Bu çalışma, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının SAA ülkelerinin dış ticaret ve ekonomilerine etkilerini incelemektedir. Çalışmada Hesaplamalı Genel Denge ve GTAP modeli kullanılmıştır. Çalışma sonuçları, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının ticaret yaratma ve SAA'ya yönlendirme etkisiyle fırsatlar yarattığını göstermektedir. SAA bölgeleri tarife savaşından olumlu etkilenmiştir. Doğu Afrika ve Diğer Doğu Afrika bölgesi diğer bölgelere göre daha fazla fayda temin etmiştir. Nijerya ve Güney Afrika ticaret savaşından en fazla yararlanan ülkelerdir. Sektörel sonuçlar tarife önlemlerinin SAA ülkelerinde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir. SAA ülkelerinin ticaret savaşındaki konumlarını bilmelerinin onların ekonomik refahını arttırmasına ve küresel pazarlık güçlerini kuvvetlendirecek stratejik kararlar almalarına yardımcı olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of the trade war between the US and China on the trade and economies of the SSA countries. Using social accounting matrix data from the GTAP database, the study employs a Computable General Equilibrium model (CGE), specifically the GTAP model, to run the simulations on the effects of the tariff changes between the US and China on the SSA regions. The results show that the trade war negatively affects both the US and China, creating opportunities through trade creation and diversion effects to the SSA countries. SSA is positively affected by the trade war in all tariff scenarios. East Africa and ROEA regions gain more than the other SSA regions. The sectorial results show that all sectors in the SSA encounter positive effects except the minerals and metal sector in East Africa and ROEA. The findings provide valuable insights for companies, consumers, and policymakers in the SSA countries. The trade war increased the ability of the companies to produce efficiently and meet the needs of consumers while maximizing their profit through the welfare allocative effects. The trade diversion from the US and China increased imports in the SSA regions, raising the availability of goods to meet customer needs. Policymakers may take measures to empower firms in the SSA to take more advantage of international trade-related activities.