Teknostresin iş performansına etkilerinin belirlenmesi: Selçuk Üniversitesi idari birimlerinde bir uygulama
Determining the effects of technostress on business performance: An application in Selcuk University administrative units
- Tez No: 814573
- Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT İRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, Teknostres, İş Performansı, Stress, Technostress, Job Performance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Teknostresin iş performansına etkilerinin incelendiği bu araştırmanın amacı; demografik özelliklerin teknostrese; teknostres alt boyutlarının iş performansı alt boyutlarına etkilerini belirlemektir. Hayatın her alanında değişen dünya şartlarının oluşturduğu stres ve etkileri adeta insanları kuşatmaktadır. Günümüzde bilişim teknolojilerinin hızlı değişimi sonucu; insanların hem teknolojiyi yakalama hem de sürekli kullanıma bağlı maruz kaldıkları, teknostres düzeylerinin yarattığı sorunlar dikkat çekici boyuttadır. Sektörlerin teknolojik değişim ve dönüşümü çalışanları da doğrudan etkilemektedir. Bu çalışmada önce literatür taraması yapılmış olup, teknostres ve iş performansı kavramları incelenmiştir. Özellikle teknostres kavramına odaklanılmış; yapılan teknostres ile ilgili çalışmaların modelleri üzerinde durularak teknostresin etki alanları ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Selçuk Üniversitesi idari birimlerinde görev yapan 436 çalışandan, anket yöntemiyle elde edilen veriler IBM SPSS Statistics (21.0 versiyon) programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, demografik özelliklerden yaş, gelir durumu ve eğitim durumunun teknostresi; teknostresin tekno-karmaşıklık, tekno-belirsizlik ve tekno-güvensizlik alt boyutlarının iş performansının alt boyutu olan görev performansını; tekno-belirsizlik ve tekno-güvensizliğin ise bağlamsal performansı anlamlı yönde etkilediği; ancak teknostresin iş performansını etkilemediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak; teknostresin neden olduğu sorunlara yönelik çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research, which examines the effects of technostress on job performance, is to determine the effects of demographic characteristics on technostress and the effects of technostress sub-dimensions on job performance sub-dimensions. Stress and its effects caused by changing world conditions in all areas of life surround people. Today, as a result of the rapid change of information technologies; the problems created by the technostress levels that people are exposed to due to both the capture and continuous use of technology are remarkable. Technological change and transformation of the sectors directly affect the employees. In this study, first, a literature review was conducted and the concepts of technostress and job performance were examined. In particular, the concept of technostress was focused on; the models of the studies on technostress were emphasized and the impact areas of technostress were explained in detail. The data obtained from 436 employees working in the administrative units of Selçuk University were analyzed with IBM SPSS Statistics (version 21.0). As a result of the study, it was found that demographic characteristics such as age, income and educational status significantly affected technostress; techno-complexity, technouncertainty and technoinsecurity sub-dimensions of technostress significantly affected task performance; technouncertainty and technoinsecurity significantly affected contextual performance; but technostress did not affect job performance. As a result, solutions were suggested for the problems caused by technostress.