Ancillary revenue for airlines: Analysis of willingness to pay for ancillaries in terms of travel and customer attributes
Havayollarında ek hizmet gelirleri: Seyahat ve müşteri özellikleri açısından ek hizmet ödeme istekliliğinin analizi
  1. Tez No: 814584
  2. Yazar: CEMİLE ALBALOOSHI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN KUŞAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Havayolu Yan Gelirleri, Müşteri Satın Alma Eğilimi, Müşteri ve Seyahat Özellikleri, Ödeme İstekliliği, Airline Ancillary Revenue, Customer Purchase Tendency, Customer and Travel Attributes, Willingness to Pay
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hava Taşımacılığı Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Son on yılda, yan gelirler, havacılık sektörü için çok önemli hale gelmiştir. Havayolları ek gelir payı hızla artmış ve genel gelir akışına önemli katkıda bulunmuştur. Havayolları; değişken yakıt fiyatları, operasyonel maliyetler ve küresel ekonomik durgunluktan kaynaklanan zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Yüksek maliyetli yapı ve rekabetçi piyasa koşulları, havayollarını uçuş dışı hizmetlerden ek gelir elde etme fırsatları aramaya itmiştir. Bu nedenle havayolları, mevcut ek gelirlerinden daha fazla gelir elde etmek için daha yenilikçi yaklaşımlar aramaya başlamıştır. Bahreyn'deki pazar araştırması, katılımcılar arasında önceki satın alma geçmişleri ve gelecekteki seyahatlerinde bilete dahil olmayan ek hizmetler için ödeme yapma isteklilikleri hakkında sorular sorarak yürütülmüştür. Bu çalışma, bir müşterinin yıllık gelirinin, seyahat sıklığının, taşıyıcı tipinin (müşteri tercihi ve özellikleri), uçuş süresinin, seyahat amacının ve kabin sınıfı türünün (seyahat özellikleri) ödeme istekliliği üzerinde bir etkisinin olup olmadığını incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca müşterilerin demografik profilleri ile satın alma tutumları arasında herhangi bir ilişki olup olmadığını anlamak için müşterilerin geçmiş satın alma davranışları incelenmiştir. Yapılan araştırmanın sonucuna göre; ek hizmetler ödeme istekliliği ile seyahat sıklığı arasında güçlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan, seyahatin amacı ile müşterilerin satın alma eğilimleri arasında doğrudan bir ilişki bulunamamıştır. Ayrıca, müşterinin yıllık gelirine, taşıyıcı tipine, uçuş süresine ve kabin sınıfı tipine göre belirli yan ürün ve hizmetler için ödeme istekliliğinde farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Over the last decade, ancillary revenue has become very important for the aviation industry. Ancillary revenue shares have increased rapidly and contributed to the overall revenue stream: fluctuating fuel prices, operational costs, and the global economic recession challenge airlines. The high-cost structure and competitive market conditions pushed airlines to seek opportunities to generate additional income from nonflight-related services. Therefore airlines seek innovative approaches to gain more revenue from their ancillaries. Market research in Bahrain was conducted among travelers by asking about their previous purchase history and willingness to pay for unbundled ancillaries in their future travels. This study aims to examine whether a customer's annual income, travel frequency, carrier type (customer choice and attributes), duration of the flight, travel purpose, and cabin class (travel attributes) have an impact on the willingness to pay (WTP) of airline ancillaries. Also, the customer's past purchase behavior is studied to understand if there is any relation between the demographic profile of customers and purchase attitude. According to the results of the survey, it is found that there is a strong relationship between travel frequency and WTP for ancillaries. On the other hand, there was no direct relation between the purpose of travel and customers' purchase tendency. It is also found that there are differences in WTP for particular ancillary products and services based on the customer's annual income, carrier type, length of flight, and cabin class.