Akıllı kentin inşasında yaşayan laboratuvarların rolü: Bir durum analizi
The role of living labs in the creation of smart city: A case study
  1. Tez No: 814593
  2. Yazar: FIRAT HARUN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA EŞKİ UĞUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Kent, Yaşayan Laboratuvar, Ortak Yapım, İnovasyon, İş Birliği, Smart City, Living Lab, Co-creation, Innovation, Collaboration
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
Teknoloji kentlerin gelişiminde belirleyici olan temel unsurlardan biridir. Akıllı kent teknolojinin kentsel yaşama etkileri ve kentsel mekânda araç veya amaç olarak kullanımını ifade eden çerçeve bir kavramdır. Geleceğin kent tasavvurlarından biri olarak akıllı kentlerde teknolojiye bakış açısı akıllı kente yönelik temel yaklaşımları şekillendirmektedir. Bu araştırma ana akım olarak nitelendirilen tekno merkezci akıllı kent yaklaşımına alternatif bir akıllı kent inşasına odaklanmaktadır. Araştırmanın konusu insan odaklı, aktörlerin birlikte şekillendirdikleri, sosyo-teknik bir yapı olarak kentin teknolojik yapısının yanında sosyal boyutuna da odaklanan alternatif bir akıllı kentin inşa sürecinde yaşayan laboratuvarların rolüdür. Araştırmanın amacı akıllı kent inşasında yaşayan laboratuvarların nasıl bir rolü olduğunun ve bu rolün nasıl olması gerektiğinin incelenmesidir. Bu doğrultuda akıllı kent ve yaşayan laboratuvar kavramları literatür ve kavramlara yönelik yapılan tanımlar üzerinden sistematik olarak incelenmektedir. Araştırmanın yöntemi çoklu durum çalışması üzerine kuruludur. Literatür ve uygulamadan yola çıkarak oluşturulan çerçeveden hareketle üç kentte yer alan yaşayan laboratuvarlar ve uygulamaları (Başakşehir Living Lab, Forum Virium Helsinki, Amsterdam Smart City, Amsterdam İleri Metropoliten Çözümler Enstitüsü-AMS) analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda akıllı kentte yaşayan laboratuvarların deney, inovasyon, ortak yapım ve iş birliği aracı ve mekânı olarak rol oynadığı ortaya konulmuştur. Teori ve incelenen uygulamalardan hareketle akıllı kent inşası sürecinde yaşayan laboratuvarların temel bir araç veya mekân olarak kurgulanmasına ilişkin öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Technology is one of the key factors in the development of cities. Smart city is a framework that represents the impact of technology on urban life and its use as a tool or purpose in urban space. The perspective on technology in smart cities shapes the basic approaches to smart city. This research focuses on an alternative approach to techno-centric smart city, which is described as a human-centered, socio-technical structure shaped by certain actors, focuses on the social dimension of the city alongside its technological structure. The aim of the research is to examine the role of living labs in the creation of smart cities and how this role should be. In this context, the concepts of smart city and living lab are systematically examined through definitions and literature. The research is based on a multiple case study method. The living labs and practices (Başakşehir Living Lab, Forum Virium Helsinki, Amsterdam Smart City, Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions-AMS) in three cities are analyzed based on the created framework from literature and certain practices. As a result of the research, it is revealed that living labs in smart cities play a role as a means and space for experimentation, innovation, co-creation, and collaboration. Based on the theory and examined practices, recommendations are provided on how living labs should be designed as a fundamental tool or space in the process of co-creating smart cities.