Kasık fıtığı hastalarında inkarserasyon/strangülasyon risk faktörleri: Prospektif gözlemsel klinik çalışma
Risk factors for incarceration/strangulation in patients with groin hernia: A prospective observational study
- Tez No: 815166
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT DÖNMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kasık fıtığı, inkarsere, inguinal, Groin hernia, incarceration, inguinal
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş ve Amaç Kasık fıtığı, en sık müdahale gerektiren genel cerrahi patolojilerinden olup, poliklinik başvurularının büyük kısmını oluşturur. Fıtığın inkarsere hale gelmesi ise, acil ameliyat endikasyonu olup, ciddi morbidite ve nadir vakalarda mortaliteye sebep olabilmektedir. Hasta hacminin yüksek olduğu bu alanda, kasık fıtığında inkarserasyonu arttıran faktörlerin ortaya koyulması, hasta yönetimi ve seçiminde önemli rol oynayacaktır. Çalışmamızda, inkarserasyon ile ilişkili faktörleri daha iyi anlamak için, kliniğimiz acil ya da polikliniğine kasık fıtığı nedeniyle başvuran ve acil ya da elektif opere olan hastaları araştırdık. Gereç ve Yöntem Etik kurul onayı alındıktan sonra 2 yıl boyunca, Bakırköy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi genel cerrahi polikliniğine başvurup kasık fıtığı tanısı alan ve acil servise başvurup inkarsere kasık fıtığı tanısı koyulan ve fıtık onarımı ameliyatı geçiren tüm yetişkin hastaları kapsayan prospektif gözlemsel bir çalışma gerçekleştirildi. Hastalar elektif cerrahi ve acil cerrahi (inkarsere fıtık) olarak iki gruba ayrıldı. Acil cerrahi, inkarserasyon risk faktörlerini belirlemek için çok değişkenli lojistik regresyon uygulandı. Bulgular Çalışma Ocak 2021 - Şubat 2023 tarihleri arasında toplam 654 olguyla yapılmıştır. Bunların %79,4'u (n=519) elektif, %20,6'i (n=135) acil ameliyat olmuştur. Çalışmaya dahil edilen hastalarda; EHS sınıflamasına göre defekt çapındaki artışın inkarserasyonu arttırıcı etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulundu (ODDS oranı sırasıyla 4,463 ve 17,636). Aynı zamanda; kadın cinsiyet, artan ASA skoru, femoral herni tipi, kronik öksürük varlığı, kronik kabızlı varlığı, femoral herni tipi ve kişide fıtık öyküsünün varlığı inkarserasyon için bağımsız risk faktörü olarak saptandı. Sonuç Çalışmamızda; kasık fıtığında kadın cinsiyet, artan ASA skoru, kronik öksürük, kronik kabızlık, fıtık tipinin femoral olması, artan defekt çapının acil ameliyat gerekliliği ve dolayısıyla inkaresaryon için bağımsız risk faktörleri olduğu ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction Groin hernia is one of the most common pathologies requiring surgical intervention. Incarceration is an indication for emergency surgery and can cause serious morbidity and in rare cases mortality. In this area where patient volume is high, revealing the factors that increase incarceration in groin hernia will play an important role in patient management and selection. In our study, to beter understand the factors associated with incarceration, we studied patients who applied to emergency department or outpatient clinic for groin hernia and underwent emergency or elective surgery. Materials and metods After approval of the ethics committee, a prospective observational study was performed for 2 years, including all adult patients who applied to the general surgery out patient clinic or emergency department at Bakırköy Dr Sadi Konuk Training, Research Hospital and were diagnosed with groin or incarcerated groin hernia and underwent hernia repair surgery. Patients were divided into two groups; elective surgery and emergency surgery (incarcerated hernia). Multivariate logistic regression was performed to identify risk factors for incarceration. Results The study was performed with a total of 654 cases between January 2021 and February 2023. Of these, 79.4% (n=519) had elective surgery and 20.6% (n=135) had emergency surgery. Increase in defect width determined according to the EHS classification, was significantly associated with an incarcerated hernia (ODDS ratio 4.463 and 17.636, respectively). Additionally; female gender, increased ASA score, femoral hernia type, chronic cough, chronic constipation, femoral hernia type and hernia history were found to be independent risk factors for incarceration. Conclusion In our study; It has been revealed that female gender, increased ASA score, chronic cough, chronic constipation, femoral hernia type, and increased defect diameter are independent risk factors for urgent surgery and therefore incarceration in groin hernia.