Minimalizm bağlamında Yörüklerdeki göç olgusunun belgesel sinema ile anlatılması
Explaining the phenomenon of migration in Yörüks in the context of minimalism with documentary cinema
- Tez No: 815341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Radyo-Televizyon, Fine Arts, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Belgesel Sinema, Minimalizm, Yörük Kültürü, Sarıkeçili Yörükleri, Göç, Documentary Cinema, Minimalism, Yörük Culture, Sarıkeçili Yörüks, Migration
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
İnsanoğlu dünyada var olduğu günden bu yana sürekli değişim ve dönüşümler geçirmiş, sürekli yer değiştirmiş, farklı düşünce ve yaşam biçimlerini benimsemiştir. Çalışmada ülkemizin kültürel oluşumunun ana unsurlarından biri olan Yörük kültürünü ve Yörüklerde' ki göç olgusunu yazınsal ve alan araştırması olmak üzere iki kısımda incelemeler yapılmış ve değerlendirilmiştir. Organik bir yapı olan kültür, yaşanılarak aktarılan ve nesiller boyu devam eden bir olgudur. Bu sebeple araştırmada; Yörük kültüründeki Minimalist yaşamın doğru aktarılabilmesi ve etkili bir şekilde ortaya konulması için sanatsal bir bakış açısı ile yaklaşım benimseyen belgesel sinema türünde çalışmayı ön plana almış, detaylı çekimleri yapılmış, metin kısmı ise kavramsal perspektiften incelenerek kısa tutulmuş ve tezin ana konusu olan belgesel film ile kültürel yapı ön plana çıkarılmıştır. Ayrıca yaptığımız incelemelerde belgesel çekimine yer veren kültürel bir tez araştırmasına rastlanılmamıştır. Farklı konularda çalışılmış kısa film türünde yapılan araştırmalarda da sadece metin kısmında film hakkında bilgiler verilmiş, ancak yapılan filmin linkine ulaşılamamıştır. Bu araştırmamızda bu eksikliği gidererek araştırmacılar için QR kodu eklenmiştir. Alan araştırması sonucu ile ortaya çıkan bilgilerin ışığında günümüz belgesel film tekniklerine uygun olarak Minimalizm bağlamında yörük göçü ve şehir hayatının taşınma unsurları bu çalışmamızda ilk kez karşılaştırmalı olarak belgesel film haline getirilmiştir. Böylece geleneksel deve ile göç ritüeli aslına uygun bir şekilde kayıt altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Human beings have undergone constant changes and transformations since the day they existed in the world, they have constantly changed places, adopted different ways of thinking and living. In the study, the Yörük culture, which is one of the main elements of the cultural formation of our country, and the migration phenomenon in Yörüks, were examined and evaluated in two parts, namely literary and field research. Culture, which is an organic structure, is a phenomenon that is transmitted by living and continues for generations. For this reason, in the research; In order to accurately convey and effectively present the Minimalist life in Yörük culture, he took the work in the documentary cinema genre, which adopts an artistic approach, detailed shots were made, the text part was examined from a conceptual perspective and kept short, and the cultural structure was brought to the fore with the documentary film, which is the main subject of the thesis. In addition, there was no cultural thesis research that included documentary shooting in the reviews we conducted. In the short film type researches that have been studied on different subjects, information about the film was given only in the text section, but the link to the made film could not be reached. By eliminating this deficiency in this research, a QR code has been added for researchers. In the light of the information obtained as a result of field research, in accordance with today's documentary film techniques, the elements of yörük migration and urban life relocation in the context of Minimalism have been made into a documentary film for the first time in this study. Thus, the traditional camel migration ritual has been recorded in a proper way.