The online and offline identities of influencers in the light of narcissistic personality traits, perfectionism and perfectionistic self-presentation
Sosyal medya fenomenlerinin narsisistik kişilik özellikleri, mükemmelliyetçilik ve kendini mükemmel sunma özellikleri ışığında çevrimiçi ve çevrimdışı kimlikleri
- Tez No: 815344
- Danışmanlar: DR. HALE ÖGEL BALABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Fenomen, Kimlik, Narsisism, Mükemmelliyetçilik, Social Media, Influencer, Identity, Narcissism, Perfectionism
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Sosyal medya platformlarının ortaya çıkmasıyla birlikte sosyal medya fenomenleri, gerçek hayattaki kimliklerinin yanı sıra takipçilerine yansıttıkları çevrimiçi kimliklere de sahip olmuştur. Bu çalışmanın genel amacı, influencerların sosyal medyaya yansıttıkları kimliklerinin gerçek hayattaki kimliklerinden sapma gösterip göstermediğini incelemektir. Çalışmanın bir diğer amacı ise çevrimiçi ve çevrimdışı kimlikler arasında bir uyumsuzluk varsa fenomenlerin narsisistik özellikleri, mükemmeliyetçilik ve mükemmeliyetçi kendini sunma davranışları, bu kimlikler arasındaki fark ile ne ölçüde ilişkili olduğunu belirlemektir. Çalışmanın verileri, 48 fenomen tarafından doldurulmuş olan anketlerden (Sosyodemografik Bilgi Formu, Beş Faktör Kişilik Ölçeği, Narsisistik Kişilik Envanteri, Aşırı Duyarlı Narsisizm Ölçeği, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Kendini Mükemmeliyetçi Gösterme Ölçeği) elde edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, fenomenlerin çevrimiçi ve çevrimdışı kimlikleri arasında açıklık, sorumluluk, uyumluluk, dışa dönüklük, nevrotiklik özelliklerinde belirgin bir fark olduğunu göstermektedir. Fenomenlerin, kırılgan narsisizm özellikleri arttıkça, sorumluluk ve dışa dönüklük özelliklerinde kimlikler arasındaki fark artarken nevrotiklik özelliği için fark azalmıştır. Mükemmelliyetçilik ve kendini mükemmel sunma özelliklerinde narsisism alt türüne göre değişen pozitif ilişkiler bulunmuştur. Fakat çalışmanın en büyük limitasyonlarından biri olarak değerlendirilen Beş Faktör Kişilik Ölçeğinin bu çalışmadaki güvenilirlik değerlerinin ekstrem düzeyde düşük çıkması sonuçları değerlendirirken büyük önem teşkil etmektedir. Düşük güvenilirlik değerleri göz önünde bulundurularak, fenomenlerin kimlikleri arasındaki farkın nedeninin sosyal medyanın kendine özgü dinamikleri olabileceği ve bu dinamikleri daha iyi anlayabilmek için gelecekte daha çok çalışma yapılmasına ihtiyaç olduğu tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of internet technology, social media influencers who have many followers have online identities that they reflect to their followers in addition to their real-life identities have emerged. The overall aim of the current study was to examine whether the identities that influencers reflect on social media deviate from their real-life identities or not. If there was a discrepancy between online and offline identities, this study also aimed to determine to what extent the narcissistic characteristics, perfectionism and perfectionistic self-presentation behaviors of the influencers relate to the difference between their online and offline identities. The data was collected through several questionnaires (the Sociodemographic Information form, the Big Five Personality Traits scale, the Narcissistic Personality inventory, the Hypersensitive Narcissism scale, the Multidimensional Perfectionism and the Perfectionistic Self-Presentation scale) filled out by 48 influencers. The results of this study indicated that there was a discrepancy between the online and offline identities of influencers' personality traits of openness, conscientious, extraversion, agreeableness and neuroticism. As influencers' fragile narcissism increased, the difference between identities in conscientiousness and extraversion increased and the difference in neuroticism decreased. For perfectionism and self-presentation, positive relationships were found based on the subtypes of narcissism. However, the fact that the reliability values of the Five Factor Personality Scale, which was considered as one of the biggest limitations of the study, were extremely low, was of great importance when evaluating the results. Considering the reasons for low reliability values, discrepancy between the identities of influencers may be the unique dynamics of social media and the need for future studies to have a better understanding of these dynamics was discussed.