Uluslararası hukuk açısından Hürmüz Boğazı
Strait of Hormuz from international law
  1. Tez No: 815350
  2. Yazar: NAZMOHAMMAD SHEIKHI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hürmüz Boğazı, İran İslam Cumhuriyeti, Uluslararası Hukuk, Petrol, Strait of Hormuz, Islamic Republic of Iran, International Law, Petroleum
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Hürmüz Boğazı, dünya petrolü için en önemli deniz geçiş yollarından biridir. Pers Körfezi'ne girmenin ve bölge ülkelerine denizden ulaşmanın tek yolu budur. Pers Körfezi sularında dünya petrol ve gaz kaynaklarının önemli bir kısmının bulunması, Hürmüz Boğazı'nın önemini, önemli ölçüde artırmaktadır. Pers Körfezi'ndeki ülkelerin ürettiği petrolün çoğu Hürmüz Boğazı'ndan geçiyor. Hürmüz Boğazı, Pers Körfezi'ni Umman Denizi'ne bağlayan boğazdır. Dünyanın günlük enerji ihtiyacının %20'si bu stratejik su yolundan geçerken petrol ihracatında herhangi bir olası kesinti büyük petrol krizlerine neden olacaktır. Bu konu Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve birçok Asya ülkesinin ihtiyaç duyduğu petrolün bir kısmı bu su yoldan geçmesinden dolayı önemlidir. Örneğin, Japonya'nın günlük petrol ihtiyacının dörtte üç oranında, her biri 2 milyon varil, ham petrol depolayabilen çok büyük tanklar olmak üzere Hürmüz Boğazı'ndan geçiyor. İran İslam Cumhuriyeti, Hürmüz Boğazı'nı kontrol etmesine ek olarak, Ebu Musa Adası ve büyük Tunb ve küçük Tunb gibi adalar üzerindeki üsleri ile Hürmüz Boğazı yolundaki tüm giriş çıkışlarını kontrol etmektedir. Hürmüz Boğazı güvensiz hale gelmesi, kötü sonuçlara varabilmektedir, çünkü büyük petrol tankerleri bu su yolundan geçebilmeleri için gerekli güvenliğe sahip olmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The Strait of Hormuz is one of the most important sea passages for world oil. This is the only way to enter the Persian Gulf and reach the countries of the region by sea. The presence of a significant part of the world's oil and gas resources in the waters of the Persian Gulf significantly increases the importance of the Strait of Hormuz. Most of the oil produced by the Persian Gulf countries passes through the Strait of Hormuz. It is the strait bull connecting the Persian Gulf to the Sea of Oman. As 20% of the world's daily energy needs pass through this strategic waterway, any possible interruption in oil exports will cause major oil crises. This issue is important because some of the oil needed by the United States, Europe, and many Asian countries passes through this waterway. For example, three-quarters of Japan's daily oil needs pass through the Strait of Hormuz in oil tankers. Huge tanks that can store 2 million barrels of crude oil each. In addition to controlling the Strait of Hormuz, the Islamic Republic of Iran controls all the entrances and exits on the Strait of Hormuz waterway, with bases on Abu Musa Island and islands such as the Great Tunb and the Small Tunb. Making the Strait of Hormuz unsafe can have dire consequences, as large oil tankers must have the necessary security to pass through this waterway.