8 mart dünya emekçi kadınlar günü olgusunun dijital reklam kampanyalarında incelenmesi
Examination of 8 march international women's day in di̇ji̇tal advertising campaigns
  1. Tez No: 815366
  2. Yazar: RABİA ÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REYHAN AYŞEN WOLFF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Medya, Reklam, Tüketim Kültürü, Women, 8 March International Women's Day, Media, Advertising, Consumption Culture
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü tekstil işçilerinin haklarını ararken hayatlarını kaybetmesi üzerine, verilen mücadelenin unutulmaması ve aynı haksızlıkların tekrarlanmaması amacıyla anılmaya başlamıştır. Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen özel bir gündür. Günümüzde kadın işçilerin kapitalist sisteme başkaldırmasını ve direnişini simgelese de anlamından uzaklaştırıldığı gözlenmektedir. Kadın hakları mücadelelerinin etkisi ve kadınların iş gücüne katılma oranlarına bağlı olarak, maddi imkânları artan kadınlar, bu gelir artışından dolayı işletmelerin hedef kitlesi haline gelmiştir. Kadınlar tüketim kültürünün etkisi altında kalınca, şirketler daha çok onlara yönelik stratejiler üretmeye başlamıştır. Reklamların işletmelerin stratejilerini belirleyen unsurlar olduğu görülmüştür. Reklamlar bu popüler kültürün etkisi ile kadının sunum biçimini de değiştirmiştir. Bu değişimin belirgin biçimde görüldüğü reklamlar, kadının üretici, tüketici rollerine ilişkin modeller sunmaya başlamıştır. Reklamların etkisinin artması ile yeni tüketim biçimleri oluşmuştur. Böylelikle reklam filmlerinde kadınların eşitlik ve hak arayışlarını destekleyen mitlere daha çok yer verilir olmuştur. Kadınların reklam kampanyalarındaki rolleri de zaman içerisinde dönüşüme uğramış; kendisiyle barışmış, ekonomik gücü elinde, başarılı, çalışkan ve cesur bir anlatı ile karşımıza çıkmaya başlamıştır. Her şeyi metaa çeviren kapitalizm, kadınların hayatlarını da etkilemiştir. Kadınların sadece bedenlerini değil, hak ve eşitlik arayışı mücadelesini de tüketim gününe dönüştürerek sistemin bir parçası yapmıştır. Konu ile ilgili alan yazın taramasında, Türkiye'de 8 Mart 2020'de yayımlanan reklam filmleri incelenmiştir. En çok izlenen sosyal platform alanı olan YouTube kanallarında 2020'de yayınlanan reklam filmlerine ulaşılmış ve ilgili reklamlar incelenmiştir. Bu konu hakkındaki çalışmalar araştırılmıştır. Konunun güncel olması, çözüme kavuşmamış olması ve yapılan çalışmalara katkı sağlaması amaçlanmıştır. Reklamlar, 8 Mart dünya kadınlar gününde kadınların mücadelesini destekliyor mu yoksa metalaştırarak marka imajını güçlendirmeyi mi hedefliyor? Sorusuna yanıt aranmıştır.
Özet (Çeviri)
March 8, International Working Women's Day, started to be commemorated after the textile workers lost their lives while seeking their rights, in order not to forget the struggle and not to repeat the same injustices. It is a special day recognized by the United Nations. Today, although it symbolizes the revolt and resistance of women workers to the capitalist system, it is observed that it has been removed from its meaning. Due to the impact of women's rights struggles and women's participation in the workforce, women, whose financial means have increased, have become the target audience of businesses due to this income increase. When women were under the influence of consumption culture, companies started to produce more strategies for them. It has been seen that advertisements are the elements that determine the strategies of the enterprises. Advertising has also changed the way women are presented with the influence of this popular culture. Advertisements, in which this change was clearly seen, started to present models regarding the producer and consumer roles of women. With the increase in the effect of advertisements, new forms of consumption have emerged. Thus, myths that support women's pursuit of equality and rights have been given more place in commercials. The roles of women in advertising campaigns have also transformed over time; reconciled with himself, with the economic power in his hand, he began to appear before us with a successful, hardworking and courageous narrative. Capitalism, which turns everything into a commodity, has also affected the lives of women. It has made women's struggle for rights and equality a part of the system by transforming not only their bodies but also their struggle for rights and equality into consumption day. In the literature review on the subject, commercials published in Turkey on March 8, 2020 were examined. The commercials published in 2020 on YouTube channels, the most watched social platform area, were accessed and related advertisements were examined. Studies on this subject have been researched. It is aimed that the subject is up-to-date, not resolved and to contribute to the studies. Do the advertisements support the struggle of women on March 8, International Women's Day or do they aim to strengthen the brand image by commodifying it? The answer to the question has been sought.