Orhan Kemal'in çocuk kitaplarının Türkçe dersi öğretim programı açısından incelenmesi
An investigation of Orhan Kemal's children's books in terms of the Turkish teaching program
  1. Tez No: 815369
  2. Yazar: ALEYNA SAYAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DURSUN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Orhan Kemal, Türkçe eğitimi, Türkçe ders kitabı, tema, Orhan Kemal, Turkish education, Turkish textbook, theme
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Okuma insana yeni kapılar açan, bilgilerini derinleştiren, düşünce dünyasını renklendiren ve insanları hayatla karşı karşıya getiren bir eylemdir. Birey okuma kitaplarıyla, dergilerle, elektronik ortamlarda yaptığı okuma faaliyetleri ve ders kitapları sayesinde kendini geliştirebilir ve okuma eylemini ilerletebilir. Bu nedenle çocuk kitaplarla tanıştığı andan itibaren karşılaştığı kaynaklar oldukça önemlidir. Kitaplar hazırlanırken çocuklarımızın gelişim özelliklerini göz önünde bulundurmak ve bu kitapları onlara sunmak gerekmektedir. Bu noktada çocuk ilk andan itibaren doğru yazarlarla tanıştırılmalı, doğru eserlerle karşılaştırılmalı, onlara uygun konuları işleyen kaynaklarla bir araya getirilmelidir. Bu amaç doğrultusunda Türk edebiyatının usta kalemlerinden Orhan Kemal'in öykülerinden oluşan dört adet çocuk kitabı ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı, Orhan Kemal'in çocuk kitaplarında bulunan öykülerin 2019 Türkçe Öğretim Programı'nda belirlenen temalara göre incelenmesi ve öykülerin bu temalara uygunluğunun değerlendirilmesidir. Bununla birlikte seçilen metne yönelik örnek etkinlik önerileri sunularak bazı metinlerin ders kitabında işlenebilir nitelikte olduğunu da göstermektir.
Özet (Çeviri)
Reading is an action that opens new doors to people, deepens their knowledge, colors the world of thought and confronts people with life. The individual can develop himself and advance the reading action through reading books, magazines, reading activities and textbooks in electronic media. For this reason, the resources he encounters from the moment he meets the books are very important. It is necessary to consider the development characteristics of our children and present these books to them when preparing books. At this point, the child should be introduced to the right writers from the very first moment, compared with the right works, and combined with resources that process appropriate topics. For this purpose, four children's books consisting of the stories of Orhan Kemal, one of the master pens of Turkish literature, were discussed. The purpose of this study is to examine the stories found in Orhan Kemal's children's books according to the themes determined in the 2019 Turkish Teaching Program and to evaluate the suitability of the stories for these themes. However, by presenting sample activity suggestions for the selected text, it is also to show that some texts are workable in the textbook.