Çocuğun katılım sağladığı belediye yönetimi
Municipal administration where the child attends
  1. Tez No: 815380
  2. Yazar: SILA GÜLCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT MEMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Belediye, Çocuk Katılımı, Çocuk Hakları Sözleşmesi, Oyun
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Hakları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kentler, yerel yönetimler tarafından yönetilmektedir. Yerel yönetimler, halka en yakın hizmet birimidir. Sorumlu olduğu alanlar içerisinde ikamet eden her bireye ise hizmet vermektedir. Çocuklarda yerel yönetimlerin hizmet verdiği bireyler arasında yer almaktadır. Yerel yönetimlerde çocuklarında yetişkinlerle eşit katılım sağlamaları büyük öneme sahiptir. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi (BMÇHS)'nin 12. Maddesinde yer verildiği üzere çocuklar kendilerini ilgilendiren konuda görüş bildirme ve katılım sağlama haklarına sahiptir. Yerel yönetimlerin karar alma süreçlerinde çocuk katılımının yeterli ve doğrudan katılım sağlanamadığı durumlarda demokratiklik açıdan eksiklikler ortaya çıkmaktadır. Çalışma da çocukların belediye yönetimlerindeki temsili ve katılımı konusuna odaklanılmaktadır. Bu kapsamda öncelikle genel çerçevede konu kavramsal olarak ele alınmakta, Türkiye'deki durum ortaya çıkarılmaktadır. Ayrıca teknolojik gelişmelerin katılım açısından getirdiği fırsatlar üzerinde durulmakta ve bu bağlamda teknolojik gelişmelerin, çocukların belediye yönetimine ve kendileriyle ilgili politikalara katılım sağlamasında önemli bir araç olabileceği öne sürülmektedir. Tezde yer alan verilerin elde edilmesinde nitel çalışma yönetimlerinden içerik analizi kullanılmıştır. Yerel yönetimlere çocuk katılımı konusunda yer alan mevzuatların uygulamasında bazı eksiklikler var olduğu görülmektedir. Çocukların temsil sorunu ise temel problem olduğu tespit edilmiştir. Bu anlamda çocukların yerel yönetimler nezdinde daha etkin ve görünür kılmasını istenmektedir. Teknolojinin sağlamış olduğu imkânların çocuk katılımına katkı sağladığı, mekânsız katılım sağlanarak oyuna yönelik model önerisi sunulmak istenmektedir.
Özet (Çeviri)
Cities are administered by local governments. Local governments are the closest service unit to the public. It provides services to every individual residing in the areas it is responsible for. Children are among the individuals served by local governments. In local governments, it is of great importance that children participate equally with adults. As stated in Article 12 of the United Nations Convention on the Rights of the Child (UNCRC), children have the right to express their views and participate in matters that concern them. In cases where the participation of children in the decision-making processes of local governments is not sufficient and direct, there are deficiencies in terms of democracy. The study also focuses on the representation and participation of children in municipal administrations. In this context, first of all, the subject is handled conceptually in a general framework, and the situation in Turkey is revealed. In addition, the opportunities brought by technological developments in terms of participation are emphasized and in this context, it is argued that technological developments can be an important tool for children to participate in municipal administration and policies related to them. Content analysis, one of the qualitative study methods, was used to obtain the data in the thesis. It is observed that there are some deficiencies in the implementation of the legislation on child participation in local governments. It has been determined that the problem of representation of children is the main problem. In this sense, it is requested that children make them more effective and visible before local governments. It is desired to present a model proposal for the game by providing non-local participation, where the opportunities provided by technology contribute to children's participation. Key WordsLocal government,Joın child, municipality,Convention on the Rights of the Child,Play