Üniversite öğrencilerinde sağlıklı yaşam tarzına yönelik beslenme alışkanlıklarının obezite ile ilişkisinin değerlendirilmesi (Avrasya Üniversitesi örneği)
University students in healthy life style eating habits toward the evaluation of relationship of obesity (Avrasya University's sample)
- Tez No: 429496
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK RECAİ ÜNALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Beden Kitle İndeksi, Sağlıklı Yaşam Tarzı, Üniversite Öğrencisi, Obesity, Body Mass Index, Healthy Lifestyle, University student
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET SAVAŞKAN, Elif. Üniversite Öğrencilerinde Sağlıklı Yaşam Tarzına Yönelik Beslenme Alışkanlıklarının Obezite ile İlişkisinin Değerlendirilmesi (Avrasya Üniversitesi Örneği), (Yüksek Lisans), Trabzon, 2016. Günümüzde obezite, beraberinde getirdiği ek hastalıklar ve toplumsal sorunlar nedeniyle kronik, giderek artan, mortalite ve morbiditesi oranı yüksek bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan bütün ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında bulunmaktadır. Bu araştırmanın amacı T.C. Avrasya Üniversitesi öğrencilerinde sağlıklı yaşam tarzına yönelik beslenme alışkanlıklarının obezite ile ilişkisinin değerlendirilmesini incelemektir. Araştırmada yaş aralığı 18 ile 47 arasında değişmektedir. Bu katılımcıların yaş ortalaması 21,27 'dir (min:18, max:47). T.C. Avrasya Üniversitesi Pelitli, Yalıncak ve Yomra Yerleşiklerinde 2015 - 2016 eğitim öğretim yılı güz yarıyılı öğrenim gören ön lisans ve/veya lisans öğrencilerine gerekli izinler alınarak araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 362 üniversite öğrencisine bire bir yüz yüze anket soru formu uygulanmıştır. Ayrıca araştırmaya katılımda bulunan üniversite öğrencilerinin belirtmiş oldukları boy ölçüsü (m.) ve vücut ağırlığına (kg.) göre beden kitle indeksi hesaplanmıştır. Bu bağlamda, BKİ sınıflandırması; normal kilo (30) şeklinde sınıflandırılmış ve (BKİ=Vücut Ağırlığı (kg) / Boy(m2) formülü ile hesaplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“anket soru formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 15,0 paket programı kullanılmıştır. Veri girişleri yapıldıktan sonra ankette yer alan değişkenler kendi aralarında ilişkilendirilip analizleri yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgularla, üniversite öğrencilerinde sağlıklı yaşam tarzına yönelik beslenme alışkanlıklarının obezite ile ilişkisi arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Sağlık kurumları işletmeciliğinde beslenme organizasyonlarına gerekli önemin verilmesi durumunda obezite ile baş edilebileceği ön görülmüştür. Ayrıca üniversite öğrencilerinin yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarının olmadığı buna bağlı olarak düzenli fiziksel aktivite/spor yapma alışkanlığına da sahip olmadıklarından ötürü in aktif bir hayat sürdükleri de literatür taramasına paralel olarak kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY SAVAŞKAN Elif. University Students in Healthy Life Style Eating Habits toward the Evaluation of Relationship of Obesity (Avrasya University's Sample) (Master), Trabzon, 2016. Obesity is amongst the most important health problem of all developed and deveping countries. The aim of this research is to examine the concern of the eating habits of T.C. Avrasya University students towards healthy lifestyle and obesite. The average age range is from 18 to 47. The average age of these participants 21.27 (min: 18, max: 47). 362 volunteered 2015- 2016 fall half term graduate around kindergraduate studends, studying at T.C. Avrasya University Pelitli, Yalıncak and Yomra Centres and who are provideal all the necessary permissions are applied this face to face questionnaire. Additionally, the study mentioned that the length dimension of college students in attendance (m.) and body weight (kg.) was calculated according to body mass index. In this context, BMI classified as normal weight ( 30) and is calculated with the formula BMI. (Body weight (kg.)/ height (m2)). The data collection tool in research“survey questionnaire”was used. The analysis of the data SPSS (Statistical package for the Social Sciences) 15.0 software package was used. Variables in the polls after the data entries made are analyzed themselves. Findings, obtained in the study, university students with dietary habits, obesity and for healthy lifestyle shows or significant correlation between the relationship. Furthermore, college students adequate and balanced nutritional habits accordingly, whether regular physical activity / sports or the habit because they did not have that land take an active life is proven to be parallel to the literature.