The relationship between dietary fiber and depression and quality of life in adult patients with type 2 diabetes who applied to the primary health care center in Kartal district of İstanbul
İstanbul ili Kartal ilçesi birinci basamak sağlık kuruluşuna başvuran tip 2 diyabetli yetişkin hastalarda diyet lifi ile depresyon ve yaşam kalitesi ilişkisi
  1. Tez No: 815463
  2. Yazar: AYBÜKE MERVE DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE DUMLU BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diyabet, Depresyon, Diyet Lifi Alımı, Yaşam Kalitesi, Type 2 diabetes, Depression, Dietary fiber intake, Quality of life
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Demirci, A.M. (2023). İstanbul İli Kartal İlçesi Birinci Basamak Sağlık Kuruluşuna Başvuran Tip 2 Diyabetli Yetişkin Hastalarda Diyet Lifi ile Depresyon ve Yaşam Kalitesi İlişkisi. Yeditepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Bu çalışmanın amacı, tip 2 diyabetli yetişkin hastalarda diyet lifi alımının depresyon ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma Mart-Mayıs 2023 tarihleri arasında Kartal 3. Aile Sağlığı Merkezi'nde tip 2 diyabet tanısı almış 120 hasta (ort. yaş: 56.7±10.44, E/K= 38/82) üzerinde yürütülmüştür. Veri toplama, katılımcıların doldurduğu formları ve üç günlük besin alımlarının retrospektif kayıtlarını içermiştir. Antropometrik ölçümler görüşmeler sırasında alınmıştır. Çalışmada“Birinci Basamak Beck Depresyon Tarama Ölçeği”ve“SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği”kullanılmıştır. Katılımcıların üç günlük ortalama diyet lifi alımı 17,27±6,56 g, ortalama depresyon ölçeği puanı ise 3,79 olarak bulunmuştur. Depresyon ile yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutları arasında anlamlı negatif korelasyonlar gözlenmiştir (p0,05). Buna rağmen, diyet lifi diyabet ve komplikasyonlarının yönetiminde önemini korumaktadır. Bu nedenle, diyet lifi alımında önerilen seviyelere uyulması faydalı olabilir. Buna ek olarak,“fiziksel aktivite”bu hasta grubu için ruh sağlığı faydaları yoluyla yaşam kalitelerini artırmaya katkıda bulunduğundan büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Demirci, A.M. (2023). The Relatıonshıp Between Dietary Fiber and Depression and Quality of Life in Adult Patients with Type 2 Diabetes who Applied to the Primary Health Care Center in Kartal District of Istanbul. Yeditepe University, Institute of Health Science, Department of Nutrition and Dietetics, Master's Thesis, Istanbul. This study aimed to examine the influence of dietary fiber intake on depression and quality of life in adult patients with type 2 diabetes. The research was conducted at Kartal 3rd Family Health Center between March and May 2023, involving 120 patients (mean age: 56.7±10.44, M/F= 38/82) diagnosed with type 2 diabetes. Data collection included participants' completed forms and retrospective records of their three-day food intake. Anthropometric measurements were taken during the interviews. The study utilized the“Beck Depression Inventory for Primary Care”and the“SF-36 Quality of Life Scale.”The dietary fiber intake over three days for the participants was found to be 17.27±6.56 g. The mean depression scale score was 3.79. Significant negative correlations were observed between depression and the sub- dimensions of the quality of life scale (p0.05). Despite this, dietary fiber remains crucial in managing diabetes and its complications. Hence, adhering to recommended levels of dietary fiber intake could prove beneficial. Additionally,“physical activity”holds significant importance for this patient group as it enhances their quality of life through mental health benefits.