The effect of dietary carbohydrate quality on depression, anxiety, and stress levels on women applying to a private diet clinic in Bursa
Bursa'da özel bir diyet kliniğine başvuran kadınlarda besin karbonhidrat kalitesinin depresyon, anksiyete ve stres düzeylerine etkisi
- Tez No: 814475
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE DUMLU BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, anksiyete, stres, beslenme, karbonhidrat kalite indeksi, Depression, anxiety, stress, nutrition, carbohydrate quality index
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET İncekara, B. (2023). Bursa'da Özel Bir Diyet Kliniğine Başvuran Kadınların Diyet Karbonhidrat Kalitesinin Depresyon, Anksiyete ve Stres Düzeylerine Etkisi.Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Türkiye, Master Tezi. İstanbul. Bu çalışma, diyet karbonhidrat kalitesi (CQI) ile depresyon, anksiyete ve stres arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla 18-60 yaş arası 140 kadın katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızda bireylerin depresyon, anksiyete ve stres düzeylerini değerlendirmek için Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği (DASS-42) kullanılmıştır. CQI, diyetle alınan çözünür lif miktarı, diyet glisemik indeksi (GI), tam tahılların toplam tahıllara oranı ve kompleks karbonhidratların toplam karbonhidratlara oranı kullanılarak hesaplanmıştır. İstatistiksel analiz IBM SPSS 20.0 yazılım paketi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, CQI ile stres arasında istatistiksel olarak anlamlı bir pozitif ilişki bulunmuştur (p=0.019, r=0.198). Ancak CQI ile depresyon puanları (p=0.172, r=0.116) ve anksiyete puanları (p=0.081, r=0.148) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bununla birlikte, CQI ile depresyon puanı (p=0.007), anksiyete puanı (p=0.010) ve stres puanı (p=0.007) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Ayrıca, doymuş yağ, toplam kalori, toplam karbonhidrat alımı ve diyet GI'nın depresyon, anksiyete ve stres puanları ile pozitif ilişkili olduğu görülmüştür. B2, B6 ve beta-karoten vitaminlerinin alımı ile ruh sağlığı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, doymuş yağ, toplam kalori, toplam karbonhidrat alımı ve diyet GI'sinin depresyon, anksiyete ve stres skorları ile pozitif ilişkili olduğu görülmüştür. B2, B6 ve beta-karoten vitaminlerinin alımı ile ruh sağlığı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çözünmeyen lif alımı semptomlarla ters yönde ilişkiliyken, çözünür lif alımı pozitif yönde ilişkili bulunmuştur. Bu çalışma, kadınlarda belirli besinler ile psikolojik sağlık arasında bir bağlantı tespit ederek gelecekteki araştırmalara katkı sağlayabilir. Ayrıca, besin miktarları kadar türlerine odaklanmanın önemini de vurgulamaktadır. Bununla birlikte, literatürdeki tutarsızlıkları gidermek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Incekara, B (2023). The Effect of Dietary Carbohydrate Quality on Depression, Anxiety, and Stress Levels of Women Applying to a Private Diet Clinic in Bursa. Yeditepe University, Institute of Health Sciences, Department of Nutrition and Dietetics, MSc thesis, İstanbul. This study was conducted with 140 women participants aged 18-60 to investigate the relationship between diet carbohydrate quality (CQI) and depression, anxiety, and stress. The Depression Anxiety Stress Scale (DASS-42) was used in our study to assess individuals' levels of depression, anxiety, and stress. CQI was calculated using the dietary intake of soluble fiber, dietary glycemic index (GI), the ratio of whole grains to total grains, and the ratio of complex carbohydrates to total carbohydrates. Statistical analysis was performed using IBM SPSS 20.0 software package. As a result of the study, a statistically significant possitive relationship was found between CQI and stress (p=0.019, r=0.198). But there is no a statistically significant relationship was found between CQI and depression scores (p=0.172, r=0.116), and anxiety scores (p=0.081, r=0.148). Howewer a statistically significant differences was found between CQI and depression score (p=0.007), anxiety scores (p=0.010), and stress scores (p=0.007). In addition, it was observed that saturated fat, total calorie, total carbohydrate intake, and dietary GI were positively correlated with depression, anxiety, and stress scores. A significant relationship was found between the intake of vitamins B2, B6, and beta-carotene and mental health. Insoluble fiber intake was inversely associated with symptoms, while soluble fiber intake was positively associated. This study may contribute to future research by identifying a link between certain nutrients and psychological health in women. It also emphasises the importance of focusing on types as well as amounts of nutrients. However, more research is needed to address the inconsistencies in the literature.