Assessment of the effectiveness of intravenous lipid emulsion as a new treatment method in grayanotoxin (mad honey) intoxication
Grayanotoksin (deli bal) intoksikasyonunda yeni bir tedavi yöntemi olarak intravenöz lipid'in tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi
- Tez No: 815613
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED HAMİTOĞLU, DR. ENGİN SÜMER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Farmasötik Toksikoloji, Pharmaceutical Toxicology
- Anahtar Kelimeler: Grayanotoksin, İntravenöz Lipid, Sağkalım, Sıçan modeli, Grayanotoxin, Intravenous Lipid, Survival, Rat model
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Gokdag, E. (2023). Grayanotoksin (Deli Bal) İntoksikasyonunda Yeni Bir Tedavi Yöntemi Olarak İntravenöz Lipid'in Tedavi Etkinliğinin Değerlendirilmesi, Yeditepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı, Doktora Tezi, İstanbul. Rhododendron türü bitkilerden elde edilen grayanotoksin (GTX) içeren bal tüketiminden kaynaklanan deli bal zehirlenmesi birçok ülkede bildirilmiştir. Mevcut tedavi yaklaşımları atropin kullanımını içermektedir, ancak bunun yaşamı tehdit eden yan etkileri olabilir. Lipitte çözünen madde zehirlenmelerinin tedavisinde kullanıldığı bilinen intravenöz lipit emülsiyonu (ILE) tedavisi, çeşitli ilaçları içeren zehirlenme vakalarında kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı, grayanotoksin zehirlenmesinde atropine alternatif olarak ILE tedavisinin etkinliğini, Wistar albino sıçanlarda hemodinamik etkilerine ve sağkalımı artırma potansiyeline odaklanarak değerlendirmektir. Çalışmada, hemodinamik parametreler, oksidatif stres belirteçleri ve biyokimyasal seviyeler izlenmiş ve analiz edilmiştir. Sonuçlar, ILE tedavisinin sıçanların hayatta kalma oranlarını iyileştirdiğini ve grayanotoksin ile zehirlenen sıçanların kalp ve karaciğer dokularındaki bazı oksidatif stres parametrelerini azalttığını göstermiştir. Bununla birlikte, kardiyak malondialdehit ve katalaz seviyelerinde anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Ek olarak, karaciğer malondialdehit seviyeleri sadece ILE verilen grupta, toksin ve tedavi gruplarına kıyasla önemli ölçüde daha düşüktü. Karaciğer katalaz seviyeleri tedavi grubunda lipid grubuna kıyasla daha yüksekti. Bulgular, ILE tedavisinin grayanotoksin zehirlenmesi için alternatif bir terapötik yaklaşım olarak umut vaat ettiğini, sağkalımı iyileştirme ve oksidatif stresi azaltma konusunda potansiyel faydaları olduğunu göstermektedir. Etki mekanizmasını tam olarak anlamak ve tedavi protokolünü optimize etmek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Gokdag, E. (2023). Assessment of The Effectiveness of Intravenous Lipid Emulsion as a New Treatment Method in Grayanotoxin (Mad Honey) Intoxication, Yeditepe University, Institute of Health Sciences, Department of Pharmaceutical Toxicology, PhD thesis, İstanbul. Mad honey poisoning, resulting from the consumption of honey containing grayanotoxin (GTX) from Rhododendron species plants, has been reported in several countries. Current treatment approaches involve using atropine, but it can have life-threatening side effects. Intravenous lipid emulsion (ILE) therapy, known for treating lipid-soluble substance poisoning, has been used in poisoning cases involving various drugs. This study aimed to evaluate the efficacy of ILE treatment as an alternative to atropine in grayanotoxin intoxication, focusing on its haemodynamic effects in Wistar albino rats and its potential to increase survival. Haemodynamic parameters, oxidative stress markers, and biochemical levels were monitored and analyzed. The results indicated that ILE treatment improved survival rates of rats, and reduced some oxidative stress parameters in the heart and liver tissues of rats intoxicated with grayanotoxin. However, no significant differences were observed in cardiac malondialdehyde and catalase levels. Additionally, liver malondialdehyde levels were significantly lower in the lipid group compared to the toxin and treatment groups. Liver catalase levels were higher in the treatment group compared to the lipid group. The findings suggest that ILE treatment shows promise as an alternative therapeutic approach for grayanotoxin intoxication, with potential benefits in improving survival and reducing oxidative stress. Further research is warranted to fully understand the mechanism of action and optimize the treatment protocol.