A psychoanalytic study of greed and ambition in fact and fiction: A comparison of Macbeth and the Prime Minister of Iraq, Qassim
Gerçek ve kurguda açgözlülük ve hırs üzerine psikanalitik bir çalışma: Macbeth ile Irak Başbakanı Qassim'in bir karşılaştırması
- Tez No: 816019
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZILA HEIDARZADEGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: kör hırs, açgözlülük, otorite, güç, psikanaliz, Macbeth, Qassim, karşılaştırmalı çalışma, blind ambition, greed, authority, power, psychoanalysis, Macbeth, Qassim, comparative study
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, iki farklı karakteri karşılaştırmalı olarak incelemeyi önermektedir. Shakespeare'in baş kahramanı Macbeth ve Irak Başbakanı Abdul-Kareem Qassim bu çalışmada karşılaştırılacak iki karakterdir. Bu çalışma, açgözlülük ve kör hırsın iki karakterin yaşamı, düşünceleri, kararları ve kaderi üzerindeki etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Gerçekten de analiz, iki karakterin yaşamını, düşüncelerini ve kararlarını araştırmak için psikanaliz kavramlarının uygulanmasına odaklanır. Güç hırsı ve açgözlülüğü hakkında genel konuşmalar giriş bölümünde sunulacaktır. İlk bölüm psikanalitik kuramı ve kavramlarını sunacaktır. Aslında, ikinci bölüm Macbeth'in tüm hayatını ve otorite açgözlülüğünün hayatını, düşüncelerini, eylemlerini ve nihai kaderini nasıl kontrol ettiğini ve etkilediğini sunar. Bundan sonra bölüm, Macbeth'in tüm hayatındaki açgözlülük ve hırsın psikanalitik okumasını sunacaktır. Son olarak üçüncü bölüm, Qassim'in tüm hayatını ve güç ve otorite açgözlülüğünün zihnini nasıl kontrol edip etkilediğini sunacak. Ardından, bu bölüm Qassim'in tüm hayatındaki açgözlülük ve kör hırsın psikanalitik okumasını gösterecek. Sonuç olarak tez, iki karakterin hayatındaki açgözlülük ve kör hırsa ilişkin benzerlik ve farklılıkları ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
The present study proposes to analyse two different characters comparatively. Shakespeare's protagonist Macbeth and the Prime Minister of Iraq, Abdul-Kareem Qassim are the two characters that are going to be compared in this study. This study aims to present the influence of greed and blind ambition on the two characters' life, thoughts, decisions, and fate. Indeed, the analysis concentrates on the application of psychoanalysis concepts to investigate the two characters' life, thoughts, and decisions. General speaking about the greed and ambition for power are going to be presented in the introduction. The first chapter is going to present the psychoanalytic theory and its concepts. In effect, the second chapter presents Macbeth's whole life and how greed for authority has controlled and influenced his life, thoughts, actions, and final fate. After that, the chapter is going to present the psychoanalytic reading of the greed and ambition in Macbeth's whole life. Finally, the third chapter is going to present Qassim's whole life and how the greed for power and authority have controlled and influenced his mind. Then, this chapter is going to show the psychoanalytic reading of the greed and blind ambition in Qassim!s whole life. In conclusion, the thesis is going to present similarities and differences concerning the greed and the blind ambition in the two characters' life.