Hegel felsefesinde bilinç ve erek
Consciousness and goal in Hegel's philosophy
  1. Tez No: 816097
  2. Yazar: NURAY AYTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL BAYAR BRAVO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinç, özbilinç, teleoloji, özgürlük bilinci, Consciousness, self-consciousness, teleology, consciousness of freedom
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sistematik Felsefe ve Mantık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı, Hegel felsefesinde tarihin özgürlük bilincinde ilerleme olması fikrinden hareketle, bilinç ve erek kavramlarının incelenmesidir. Hegel'e göre dünya tarihi birbirinden kopuk oluş bitişler değil, aksine özgürlük bilincine ilerleyen tinin belirlenim kazandığı süreçtir. Bu sürecin başında, doğal bilinç dış dünya ile ilişkilense de bilincin nihai erimi, tüm dolayım ve bağımlılığın tüketildiği kendinin bilincidir. Bu son, başlangıçta bir erek olarak içerilmekte ve bilinci devindirmektedir. Bu bağlamda öncelikle Tinin Fenomenolijisi'nde (duyum, algı, anlama yetisi, Stoacılık, kuşkuculuk, mutsuz bilinç) bilinç biçimleri irdelenmiştir. Hegel felsefesinde tarihin uğrunda gerçekleştiği erek, doğal bilinçten özbilince tinin çeşitli uğraklarda gerçeklik kazanmasıyla açığa çıkmaktadır. Bilinç, bu evrelerin her birinde edindiği nesneye bağlı olarak farklı bir gerçeğe iye olmaktadır. Bilincin türlü dolayımdan geçerek nesnelleşmesi, tinin kendinden başka kavrayacak bir şey olmadığının idrakine varacak süreçtir. Bu anlamda süreç, tinin öteki dolayımıyla kendisine bakmasının, başkada kendini bulmasınn anlatımıdır. İkinci bölümde tarihsel ilerleme bağlamında erek ve bilinç incelenmiştir. Bu kapsamda, Hegel'in tarih felsefesinde bir erek olarak özgürlük idesinin gerçekleşmesinde bilincin rolü ele alınmıştır. Tin birlikten çokluğa geçmiş, doğaya ve tarihe yayılmıştır. Ancak bilinç, tinsel olması itibariyle kendinden olana aşina olduğundan, hakikati kavramaya yetili ve yönelimlidir. Bu bağlamda tarihte ve doğada türlü dolayımla görünüme gelen gerçek, en nihayet bilinçte beliren anlam yahut düşüncedir. Özbilinçten spekülatif kavrayışa yükselmekle tin kendi hakikatine, özgürlük idesine ilerlemektedir. Bu bağlamda özgürlük ereği, bilinci devindiren ilkedir. Sonuç olarak, tarihsel ilerleme fikri bağlamında erek ve bilinç kavramlarını temel alan bu çalışma, Hegel'in kavramsal çerçevesinin sapasağlam ve girift örgüsüne bir tanıklıktır. Tinin özgürlük bilinci uğruna katettiği tarihse, aklın gerçeği doğrulaması, iyiyi istemesi ve güzeli beğenmesiyle biçimlenen ussallığın keşfedileceği mecradır. Bu bağlamda, Hegel'in gör dediği, tikelin katı sınırlarını aşıp evrensel yazgısına yükselen tinin, doğallık, duyusallık ve yabancılaşma kılıflarından geçerek kendinin bilince ilerleyişidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the concepts of consciousness and goal, based on the idea that history is progress in the consciousness of freedom in Hegel's philosophy. According to Hegel, world history is not a disconnection from each other, but rather the process in which the spirit advancing to the consciousness of freedom gains determination. At the beginning of this process, although natural consciousness is associated with the outside world, the final reach of consciousness is self-consciousness, from which all mediation and dependence is consumed. This end is originally contained as a goal and moves consciousness. In this context, first of all, the forms of consciousness in the Phenomenology of Spirit (sensation, perception, understanding, Stoicism, skepticism, unhappy consciousness) were examined. In Hegel's philosophy, the purpose for which history is realized emerges with the realization of the spirit from natural consciousness to selfconsciousness in various moments. Consciousness acquires a different reality depending on the object it acquires in each of these stages. The objectification of consciousness through various mediations is the process that will come to the realization that the spirit has nothing to grasp but itself. In this sense, the process is the expression of the spirit's looking at itself through the other and finding itself in the other. In the second part, goal and consciousness are examined in the context of historical progress. In this context, the role of consciousness in the realization of the idea of freedom as a goal in Hegel's philosophy of history is discussed. Spirit has passed from unity to multiplicity and spread to nature and history. However, since consciousness is familiar with its own, it is capable and inclined to grasp the truth. In this context, the reality that appears through various mediations in history and nature is the meaning or thought that finally appears in the consciousness. By rising from self-consciousness to speculative understanding, the spirit advances to its own truth, to the idea of freedom. In this context, the goal of freedom is the principle that moves consciousness. As a result, this study, which is based on the concepts of purpose and consciousness in the context of the idea of historical progress, is a testimony to the solid and intricate weave of Hegel's conceptual framework. On the other hand, the history that the spirit travels for the sake of freedom is the place where the rationality shaped by the mind's confirmation of the truth, wanting the good and liking the beautiful will be discovered. In this context, what Hegel calls seeing is the progress of the spirit, which goes beyond the strict limits of the particular and rises to its universal destiny, to consciousness by passing through the sheaths of naturalness, sensuality and alienation.