The analysis of overreaction hypothesis in cryptocurrency markets
Kripto para piyasalarında aşırı tepki hipotezinin analizi
- Tez No: 816278
- Danışmanlar: PROF. DR. PİNAR EVRİM MANDACİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kripto para piyasası, Aşırı Tepki Hipotezi, Cryptocurrency market, Overreaction Hypothesis
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Bu araştırma, kripto para piyasasındaki Aşırı Tepki Hipotezini araştırmaktadır. Metodoloji: Ağustos 2017'den Ağustos 2022'ye kadar Aşırı Tepki Hipotezini incelemek için dört kripto para birimi dikkate alınır. Bu araştırma, Aşırı Tepkilerin sayısı, büyüklüğü ve türü, COVID 19'un Aşırı Tepki üzerindeki etkisi ve tepkiler hakkında bir dizi soruyu yanıtlamaya çalışır. İstatistiksel amaçlar için bir parametrik ve bir parametrik olmayan test olmak üzere iki istatistiksel test kullanılmıştır. Bulgular: Sonuçlar, Aşırı Tepkilerin tüm günlük, haftalık ve aylık zaman dilimlerinde gerçekleştiğini önemli ölçüde göstermektedir. Pandemi sırasında Aşırı Tepkiler in sayısı önemli ölçüde daha yüksektir. Salgın sırasında olumlu bir Aşırı Tepkinin bedeli, olumsuz bir Aşırı Tepkinin fiyatından daha yüksektir. Pandemi döneminde aşırı tepki verildiğinde fiyattaki değişim normal günlere göre daha yüksek oluyor. Bir Aşırı Tepkiden sonra karşı tepkiler ve fiyat hareketleri önemli ölçüde gerçekleşiyor. Geri dönüşün ve Aşırı Tepkinin tanımı konusunda istatistiksel bir fikir birliği vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research investigates the Overreaction Hypothesis in the cryptocurrency market. Methodology: Four cryptocurrencies are taken into account to study the Overreaction Hypothesis from Aug 2017 to Aug 2022. This research aims to answer a series of questions on the number, magnitude and the type of Overreactions, the impact of COVID-19 on Overreaction and price reaction to Overreaction. Two statistical tests including one parametric and one non-parametric tests were used for statistical purposes. Findings: The results significantly suggest that Overreactions happen in all daily, weekly, and monthly time frames. The number of Overreactions during the pandemic is significantly higher. The price of a positive Overreaction is higher than the price of a negative Overreaction for BIT during the pandemic. The change in price is higher when overreacting during the pandemic compared to that of the ordinary days. Counter reactions and price movements are happening significantly after an Overreaction. There exists a statistical consensus on the definition of return and Overreaction.