Sezeryanda spinal anesteziye bağlı hipotansiyonu önlemek için profilaktik norepinefrin bolus ve infüzyon uygulamalarının karşılaştırılması
Comparison of prophylactic norepinephrine bolus dose and infusion to prevent hypotension due to spinal anesthesia in cesarean section
- Tez No: 816279
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİP ATALAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: elektif sezaryen, spinal anestezi, norepinefrin, elective cesarean section, spinal anesthesia, norepinephrine
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Spinal anestezi, elektif sezeryan ameliyatı geçirecek gebelerde yaygın kullanılan hızla uygulanabilen ve basit nöroaksiyal anestezi yöntemi olup duysal ve motor blok ile birlikte hipotansiyon nedeni olabilecek sempatik blok da meydana gelir. Gebelerde spinal anestezi sonrası hipotansiyona bağlı bulantı, kusma, plasental ve umblikal kan akımında azalma ile fetal asidozis gibi komplikasyonlar gelişebilir ve insidansı %60-80 oranında değişmektedir. Sezeryan ameliyatlarında aortakaval basıya bağlı hipotansiyonu önlemek amacıyla sol uterin pozisyon ayrıca sempatik blok kaynaklı hipotansiyonu önlemek amacıyla düşük doz spinal anestezi ve yeterli sıvı desteğinin yanında uygun profilaktik vazopressör kullanımı önerilmektedir. Norepinefrin (NE), spinal anestezi sonrası gelişen hipotansiyonu önlemede hipotansiyon gelişince veya profilaktik olarak yapılır. Bu çalışmamızda spinal anestezi ile elektif sezeryan ameliyatı planlanan 18 - 40 yaş arası, ASA II, term (37-42 gestasyon haftaları arasında), tekil gebelik olan ve sistolik kan basıncı (SAB) değeri 100-140 mmHg arasında olan, rasgele seçilmiş 40'ar olguluk iki grup toplamda 80 gebeye profilaktik NE bolus veya infüzyon uygulamalarının hipotansiyon insidansı, maternal ve fetal hemodinamik yan etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Spinal anestezi sonrası bolus grubuna 6 µg profilaktik NE uygulandıktan sonra SAB %90 altına düşmesi durumunda 4 µg, %80 altına düşmesi durumunda 6 µg uygulandı. İnfüzyon grubuna ise 0 ile 5 µg /dk hızında ve hipotansiyonun derecesine göre titre edilerek profilaktik NE uyguladık. Bolus grubunda; SAB bazal değerin %90-80 arası insidansı %92,5, %80-60 arası değer %57,5, infüzyon grubunda SAB bazal değerin %90-80 arası insidansı %62,5 ve%80-60 arası insidansı %32,5 saptanmıştır. Bolus grunda infüzyon grubuna göre hipotansiyon insidansı istatiksel anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur(p0,05). Bolus grupta SAB bazal değerin %90-80 ve %80'nin altı hipotansiyon epizotları infüzyon gruba göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p0,05). Toplam kullanılan norepinefrin miktarı bolus grubunda ortalama 25 µg iken infüzyon grubunda 45 µg olarak infüzyon grubunda anlamlı olarak daha fazla bulundu (p0,05). Her iki grup da hipertansiyon, taşikardi, bradikardi ile maternal bulantı, kusma insidansı benzerdi. Bolus grubunda 1. dakika APGAR skoru infüzyon grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Her iki grup arasında 5. dakika APGAR ve umblikal kan gazı pH, PO2 ve PCO2 değerleri benzerdi. İnfüzyon grubu baz fazlalığı (BE) değeri, bolus gruba göre daha yüksek negativite ile istatiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. 1. dk APGAR skorları ve baz fazlalığı istatistiksel olarak farklılık bulunmakla birlikte klinik farklılık önemsizdi. Sonuç olarak hipotansiyonu önlemede infüzyon grubu hemodinamik olarak daha etkili stabilite sağladı ve her iki grupta da klinisyen müdahalesi yüksekti.
Özet (Çeviri)
Spinal anesthesia is a method that can be applied rapidly and simple neuraxial anesthesia method commonly used in pregnant women undergoing elective cesarean section. Sympathetic block, which may cause hypotension, occurs in addition to sensory and motor block. Complications caused by hypotension occurring following spinal anesthesia such as nausea, vomiting, decreased placental and umbilical blood flow and fetal acidosis may be seen in pregnant women and the incidence varies between 60-80%. In cesarean section, left uterine position is recommended for prevention of hypotension related with aortacaval compression and low dose spinal anesthesia and additional fluid support and prophylactic vasopressors is recommended to prevent sympathetic block induced hypotension. Norepinephrine (NE) is administered when hypotension develops or prophylactically to prevent hypotension after spinal anesthesia. In this study, we aimed to compare the incidence of hypotension and maternal and fetal hemodynamic side effects of prophylactic NE bolus or infusion applications in two groups of 40 randomly selected pregnant women between 18 and 40 years of age, ASA II, term (between 37-42 gestational weeks) and with systolic arterial pressure (SAB) values between 100-140 mmHg in a total of 80 pregnant women scheduled for elective cesarean section with spinal anesthesia. After administering 6 µg prophylactic NE in bolus group following spinal anesthesia, 4 µg if SAB decreases less than 90% of the baseline value, 6 mcg was administered in case it decreased less than 80%. In the infusion group, we administered prophylactic NE at a rate of 0 to 5 µg/min and titrated according to the severity of hypotension. In the bolus group, the incidence of 90-80% of baseline SAB was 92.5% and 80-60% was 57.5%, while in the infusion group, the incidence of 90-80% of baseline SAB was 62.5% and 80-60% was 32.5%. There are a statistically significant difference between the groups for incidence of hypotension. Hypotension episodes of 90-80% and below 80% of baseline SAB were significantly higher in the bolus group than in the infusion group (p0.05). Total consumed norepinephrin were 25 µg in bolus group while 45 µg in infusion group which were significantly higher. The incidence of hypertension, tachycardia, bradycardia and maternal nausea and vomiting were similar in both groups. The 1st minute APGAR score was significantly higher in the bolus group compared to the infusion group. The 5th minute APGAR and umbilical blood gas pH, PO2 and PCO2 values were similar between both groups. Base excess (BE) value in the infusion group was statistically different with higher negativity compared to the bolus dose. Although 1st minute APGAR scores and base excess were statistically different, the clinical difference was not imported. In conclusion, the infusion group provided more effective hemodynamic stability in preventing hypotension and clinical interventions were high in both groups.