İnmeli hastalarda solunum kas eğitiminin denge ve yürüme kabiliyetine etkisi
The effect of respiratory muscle training on balance and walking ability in stroke patients
  1. Tez No: 816281
  2. Yazar: CANSU DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR SARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, Solunum Kas Eğitimi, Denge, Yürüme Kabiliyeti, Stroke, Respiratory Muscle Training, Balance, Walking Ability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çalışmamızın amacı; İnmeli hastalarda solunum kas eğitiminin denge ve yürüme kabiliyetine etkisini araştırmaktır. İnme tanısı alan 34 olgu çalışmaya dahil edildi. Olgular bir grupta 17 kişi olacak şekilde 2 gruba randomize edildi ve tüm değerlendirmeler tedavi öncesinde ve tedavi sonrasında yapıldı. Grup 1'e dirençli diyafragmatik solunum ve core stabilizasyon egzersizlerinden oluşan egzersiz programı konvansiyonel egzersizlere ek olarak haftada üç kez 4 hafta boyunca uygulandı. Grup 2 ise 4 hafta boyunca konvansiyonel egzersiz programına alındı. Berg Denge Ölçeği ile denge, Tinetti Denge ve Yürüme Ölçeği ile yürüme kabiliyeti, SF-12 Yaşam Kalitesi Ölçeği ile yaşam kalitesi, Barthel Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği ile günlük yaşam aktiviteleri, Beck Depresyon Ölçeği ile depresyon değerlendirildi. Tedavi sonunda solunum kas eğitimi uygulanan grubun (Grup 1), konvansiyonel egzersiz tedavisi uygulanan gruba (Grup 2) kıyasla denge ve günlük yaşam aktiviteleri değerlerinde daha anlamlı iyileşmeler sağlandı (p0.05). Her iki grubunda tedavi sonuçlarının karşılaştırılmasında depresyon değerleri arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). Bu çalışmanın sonucuna göre; inmeli hastalarda denge ve yürüme kabiliyetinin geliştirilmesinde konvansiyonel egzersiz tedavisine ek olarak dirençli diyafragmatik solunum ve core stabilizasyon egzersizlerinin uygulanması güvenli ve etkili bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is; The aim of this study is to investigate the effect of respiratory muscle training on balance and walking ability in stroke patients. 34 cases diagnosed as stroke were included in the study. Cases were randomized into 2 groups with 17 people in one group and all evaluations were performed before and after treatment. The exercise program consisting of diaphragmatic breathing and core stabilization exercises resistant to Group 1 was applied in addition to conventional exercises three times a week for 4 weeks. Group 2 was enrolled in a conventional exercise program for 4 weeks. Balance was assessed with Berg Balance Scale, walking ability with Tinetti Balance and Walking Scale, and quality of life with SF-12 Quality of Life Scale, Activities of daily living with the Barthel Activities of Daily Living Scale, depression with the Beck Depression Scale. At the end of treatment, the group that received respiratory muscle training (Group 1) compared to the group that received conventional exercise therapy (Group 2) more significant improvements were achieved in the values of balance and activities of daily living. The groups' walking scores improved after treatment; however, this improvement was not found to be significant between the groups. There was no significant difference between depression values in the comparison of treatment outcomes in both groups. According to the results of this study; In addition to conventional exercise therapy in improving balance and walking ability in stroke patients; the application of resistant diaphragmatic breathing and core stabilization exercises is a safe and effective method.