The role of serum neutrophil/lymphocyte ratio in the discrimination of attack-pseudoattack inMS patients
MS hastalarında atak –psödoatak ayrımında serum nötrofil/lenfosit oranı'nın yeri
  1. Tez No: 816660
  2. Yazar: SERAP KÖKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Atak, Psödoatak, Multiple Skleroz, Nötrofil/Lenfosit Oranı, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Attack, Pseudoattack, Multiple Sclerosis, Neutrophil/Lymphocyte Ratio, Magnetic Resonance Imaging
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Multiple Skleroz (MS) ile takipli ve atak şüphesi ile başvuran veya yönlendirilen hastaların demografik özellikleri, serum nörotofil/lenfosit oranları (NLO) ve radyolojik görüntüleri karşılaştırılarak, hastalarda atak(klinik) ve psödo(yalancı) atak ayrımının serumdan bakılan NLO ile yapılıp yapılamayacağının değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: MS tanısı almış, kuvvetsizlik, uyuşma, çift görme, ağrı, baş dönmesi, dengesizlik, yorgunluk gibi semptomlar ile polikliniğimize başvuran veya yönlendirilen 154 MS hastası retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar yaş, cinsiyet, ek hastalıklar, kullandığı ilaçlar, hastalık yılı, şikayetlerinin 24 saati aşıp aşmadığı açısından sorgulandı. Hastaların tıbbı kayıtlarından alınan geliş şikayetleri, nörolojik muayeneleri, serum nötrofil ve lenfosit değerleri, manuel olarak hesaplanan NLO, poliklinik başvuruları sırasında şikayetlerine yönelik çekilen spinal ve beyin manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tetkikleri karşılaştırıldı. Bulgular: Psödoatak geçiren hastaların yaş ortalaması klinik atak geçirenlere göre anlamlı derece yüksek bulundu. Psödoatak geçiren MS'li hastalarda ortalama hastalık yılı klinik atak geçirenlere göre anlamlı derece daha yüksekti. İstatiksel olarak anlamlı olmasa da psödoatak geçirenlerin çoğunluğu kadındı. Çalışmamızın ROC eğrileri incelendiğinde atak durumu ile MRG arasında sensitivite ve spesifite değerleri ile PPV ve NPV değerlerinin yüksek olduğu görüldü. Atak tespit edilen MS'lilerde ortalama NLO değeri psödoataklı MS'lilere göre daha yüksekti (4,55- 3,54). Erkeklerde NLO için kesme noktası kadınlardan daha yüksek bulundu (Erkek: 2,26 Kadın: 1,94). Cinsiyet ayrımı yapılmadan elde edilen NLO için kesme noktası 1,98 saptandı. Cinciyet ayrımı dikkate alındığında MRG ile karşılaştırmalı NLO için sensitivite ve spesifite değerlendirmesinde kadın cinsiyette erkeklere göre sensitivite ve spesifite daha yüksekti. Sonuç: Atak şüphesi ile başvuran MS'li bireylerde serumdan elde edilen NLO ile atak ve psödoatak ayrımının yapılabileceğini sonucuna varılmıştır. Serum NLO Multiple skleroz'da hastanın prognozunu tahmin etmek için basit, ucuz ve tekrarlanabilir özelliklere sahip bir biyobelirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
THE ROLE OF SERUM NEUTROPHIL/LYMPHOCYTE RATIO IN THE DISCRIMINATION OF ATTACK-PSEUDOATTACK IN MS PATIENTS ABSTRACT Aim: Demographic characteristics of patients with multiple sclerosis (MS) who are followed up and referred with suspected attacks and serum neurotophile/lymphocyte ratios (NLR) and by comparing the radiological images, it was aimed to evaluate whether the distinction between attack(clinical) and pseudo-attack in patients can be made with NLR examined from serum. Materials (Patients) and Methods: 154 MS patients who were diagnosed with MS and who were admitted or referred to our outpatient clinic with symptoms such as weakness, numbness, double vision, pain, dizziness, imbalance, fatigue were evaluated retrospectively. Patients were questioned in terms of age, gender, co- morbidities, medications used, year of illness, and whether their complaints exceeded 24 hours. Admission complaints, neurological examinations, serum neutrophil and lymphocyte values, manually calculated NLR, spinal and brain magnetic resonance imaging (MRI) tests taken for complaints during outpatient clinic admissions were compared. Results: The mean age of patients with pseudoattacks was found to be significantly higher than those with clinical attacks. The mean year of illness in patients with MS who had pseudoattacks was significantly higher than in those who had a clinical attack. Although not statistically significant, the majority of pseudoattacks were women. When the ROC curves of our study were analyzed, it was seen that the sensitivity and specificity values, PPV and NPV values were high between attack status and MRI. The mean NLR value was higher in MS patients with an attack compared to MS patients with pseudoattack (4.55-3.54). The cut-off point for NLR was higher in men than in women (Male: 2.26 Female: 1.94). The cut-off point for the NLR obtained without gender discrimination was found to be 1.98. When gender discrimination was taken into account, sensitivity and specificity were higher in females than males in the evaluation of sensitivity and specificity for MRI- comparative NLR. Conclusion: It has been concluded that the NLR obtained from the serum can be used to distinguish between attacks and pseudo-attacks in individuals with MS who apply with the suspicion of an attack. Serum NLO may be a simple, cheap and reproducible biomarker to predict patient prognosis in multiple sclerosis.