Granülomatöz mastit hastalarının retrospektif olarak incelenmesi
Patients with granulomatos mastitis retrospective examination
  1. Tez No: 817049
  2. Yazar: MEHMET AKİF ÖTEGEÇELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN EDİZ DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: İdiopatik Granülomatöz Mastit, M-skoru, tekrarlama, Idiopathic Granulomatous Mastitis, M-score, recurrence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: İdiopatik Granülomatöz Mastit (İGM), doğurganlık çağındaki kadınları etkileyen, tekrarlamaya meyilli, kronik enflamatuar bir hastalıktır. Bu çalışmada 2011-2023 yılları arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurmuş, patolojik olarak İGM tanısı almış 90 hastanın klinik prezentasyonunu, demografik özelliklerini, tedavi modalitelerini, tedavi yanıtlarını ve hastalığın tekrarlamasına etki eden faktörleri inceledik. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne 2011-2023 yılları arasında başvurmuş, klinik ve histopatolojik olarak İGM tanısı almış olan 90 hasta dahil edildi. Hasta kayıtları Mia-Med sistemi üzerindeki hasta verileri incelenerek elde edildi. Semptomların şiddetini değerlendirmek için daha nesnel veriler sunan M-Skoru kullanıldı. Başlangıç M-skoru ile birlikte hastalığın tekrarlama oranları karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 33,7 olup hastalarımızın hepsi tanıdan önce doğum yapmıştı. Hastalarımız en sık memede ele gelen kitle nedeniyle kliniğimize başvurdular. Apsesi olanlarda tekrarlama oranı %93,18 ile olmayanlara göre (%60,87) daha yüksek bulunmuştur. Cerrahi yapılan hastalarda tekrarlama oranları incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p=0,518). M-skoru düzeylerinin 5'in altı ile 5 ve üzeri arasında tekrarlama oranları karşılaştırıldığında, 5 ve üzeri skoru olanların (%98,4) tekrarlama oranlarının M-skoru 5'in altına (%24) göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç: İGM hastalarında tedavi hastanın semptomlarına bağlıdır. Bu yüzden semptomları daha objektif olarak tanımlayabilen, tedaviye yanıtı daha nesnel olarak yorumlayan bir skorlama sistemine ihtiyaç duyulmuştur. M-skoru da bu ihtiyacı karşılayabilecek düzeydedir. Çalışmamızda başlangıç M-skoru 5 ve üzerinde olan hastalarda tekrarlama oranının 5 ve altında olan hastalara göre daha yüksek olarak saptanması, bize başvuru anında M-skoru yüksek olan hastalarda, gözlem veya monoterapiden ziyade, daha agresif tedaviler başlama konusunda fikir vermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Idiopathic Granulomatous Mastitis (IGM) is a chronic inflammatory disease that affects women of childbearing age and tends to recur. In this study, we examined the clinical presentation, demographic characteristics, treatment modalities, treatment responses, and factors affecting the recurrence of the disease in 90 patients who were admitted to Bursa Uludağ University Medical Faculty Hospital and diagnosed with pathological IGM between 2011 and 2023. Materials and Methods: Ninety patients who were admitted to Bursa Uludağ University Medical Faculty Hospital between 2011-2023 and diagnosed with IGM clinically and histopathologically were included in this study. Patient records were obtained by examining patient data on the Mia-Med system. The M-score, which provides more objective data, was used to assess the severity of symptoms. The recurrence rates of the disease were compared with the baseline M-score. Results: The mean age of the patients was 33.7 years, and all of our patients gave birth before diagnosis. Our patients applied to our clinic because of the most common palpable mass in the breast. The recurrence rate in those with abscess was 93.18% higher than those without (60.87%). When the recurrence rates were examined in patients who underwent surgery, no statistically significant difference was found (p=0.518). When the recurrence rates of M-score levels below 5 and between 5 and above were compared, it was seen that the recurrence rates of those with a score of 5 and above (98.4%) were higher than those with an M-score below 5 (24%). Conclusion: Treatment in IGM patients depends on the patient's symptoms. Therefore, there is a need for a scoring system that can describe symptoms more objectively and interpret the response to treatment more objectively. The M-score is also at a level that can meet this need In our study, the recurrence rate was found to be significant in patients with a baseline M-score of 5 and above compared to patients with a baseline M-score of 5 and below, considering that the probability of recurrence is high in patients with a high M-score at the time of admission to us, it is suggested that more aggressive treatments can be started rather than observation or monotherapy.