Covid-19 pandemi sürecinin KOBİ'lerin pazarlama faaliyetlerine etkisi
The effect of the Covid-19 pandemic on SME's marketing activites
  1. Tez No: 817260
  2. Yazar: ZEYNEP NİZAMOĞLU ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MARANGOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Pandemi, Pazarlama faaliyetleri, Covid-19, Pandemic, Marketing activities
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
2019 yılının Aralık ayında Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 salgını, kısa zaman içerisinde yayılma hızı nedeniyle dünyada birçok bölgede görülmeye başlamıştır. İnsandan insana hızlı yayılımı nedeniyle küresel bir tehdit haline gelen Covid-19 salgını, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 11 Şubat 2020'de pandemi olarak ilan edilmiştir. Covid-19 salgınının bireylere yarattığı hastalanma korkusunun yanında sosyal ve ekonomik problemler de baş göstermiştir. Salgının getirisi olan ekonomik kriz ve durgunluk, ülke ayırt etmeden etkilemiş ve ticari faaliyet gösteren işletmelerin zor dönem geçirmelerine sebep olmuştur. Bu süreçte işletme yönünden en çok etkilenenlerden biri KOBİ'ler olmuştur. KOBİ'ler ekonomi için bu denli önem taşırken, altyapı yetersizlikleri ve gelebilecek her türlü tehdite karşı yönetimdeki problemler, pandemi sürecinde KOBİ'leri oldukça zorlamıştır. KOBİ'lerin özellikle pazarlama faaliyetlerindeki sorunları, Covid-19 pandemi döneminde daha da zor bir hale gelmiştir. Bu eksiklere dayanarak çalışmada Muğla ilinin Menteşe, Ula ve Yatağan ilçelerindeki KOBİ'lere pandemiye karşı tutumları ve pandeminin pazarlama faaliyetlerine etkilerini içeren nicel bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 329 kişiye ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak nicel araştırma yöntemlerinden biri olan yüz yüze anket ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmalar sonucunda pandeminin KOBİ'lerin tutumlarını ve pazarlama faaliyetlerini etkilediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 outbreak, which emerged in Wuhan, China in December 2019, has started to be seen in many regions around the world due to its speed of spread in a short time. The Covid-19 outbreak, which has become a global threat due to its rapid spread from person to person, was declared a pandemic by the World Health Organization (WHO) on 11 February 2020. In addition to the fear of getting sick caused by the Covid-19 outbreak, social and economic problems have also emerged. The economic crisis and stagnation caused by the pandemic affected all countries and caused businesses operating in commercial activities to have a difficult period. In this process, SMEs have been one of the most affected businesses. While SMEs are so important for the economy, infrastructure inadequacies and problems in management against any threats that may come, SMEs have been very difficult during the pandemic process. The deficiency in business functions and especially the problems in marketing activities have become even more difficult during the Covid-19 pandemic period. Based on these deficiencies, a quantitative study was carried out in the study, including the attitudes towards the pandemic and the effects of the pandemic on the marketing activities of SMEs in Menteşe, Ula and Yatağan districts of Muğla province. In the study, 329 people were reached. As a data collection tool, it was carried out with a face-to-face survey, which is one of the quantitative research methods. As a result of the research, it was revealed that the pandemic affected the attitudes and marketing activities of SMEs.