Lipoik asit'in UV ışığı altında plazmonik (Altın ve Gümüş) nanopartiküllerin sentezi, stabilizasyonu ve faz transferinde kullanımının incelenmesi
Investigation of the use of lipoic acid in the synthesis, stabilization and phase transfer of plasmonic (Gold and Silver) nanoparticles under UV light
- Tez No: 817350
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÖÇSOY, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜVEN AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: UV indirgeme, Altın nanopartikül, Gümüş nanopartikül, dihidro Lipoik asit, Peptit, Faz transfer, UV reduction, gold nanoparticle, Silver nanoparticle, dihydro Lipoic acid, Peptide, Phase transfer
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nanoteknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Gelişen nanoteknoloji ile biyomedikal uygulamalarda teşhis- tedavi, biyogörüntüleme ve nono ilaç gibi geniş kullanım alanlarına sahip nanomalzemelere ilgi artmaktadır. Plazmonik nanopartiküller (NP'ler) başta biyosensör olmak üzere birçok çalışmaya olanak sağlamaktadır. Altın NP'lerin (Au NP), sahip oldukları katalitik aktiviteleri ile katalizör gibi kullanımları oldukça yaygındır. Gümüş NP'lerin (Ag NP) benzersiz antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu bilinmektedir. Burada plazmonik NP'lerin sentezinde yüksek toksisiteye sahip kimyasalların kullanılması, düşük stabiliteleri ve organik NP'lerin biyomedikal uygulamalarda kullanılamaması yeni sentez yöntemi ve faz transferini gerekli kılmaktadır. Bu nedenle çalışmamızda UV indirgeme yöntemi ile hızlı, kolay ve yüksek stabiliteye sahip NP sentezi geliştirilmiştir. Ayrıca organik fazda sentezlenen tek boyut dağılımlı, küresel şekillere sahip Au NP'lerin, hızlı ve steril bir yöntem olan UV indirgeme ile sulu faza transferi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada UV ışığı altında Dihidro Lipoik Asit (DHLA), Dihidro Lipoik Asit-Alanin (DHLA-Ala) ve Dihidro Lipoik Asit- Aspartam (DHLA-Aspmt) peptitleri kullanılarak Plazmonik (Au ve Ag NP) sentezleri, stabilizasyonu, karakterizasyonu ve katalitik aktiviteleri gerçekleştirilmiştir. Organik fazda Oleylamin kaplı Au NP ve Ag NP'lerin DHLA, DHLA-Ala ve DHLA-Aspmt ligandları ile faz transferi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen NP'ler UV-visible spektrofotometre, STEM, Zeta potansiyeli, DLS ve FTIR analizleri ile karakterize edilmiştir. UV indirgeme yöntemi ile pratik, hızlı, ucuz yöntemler geliştirilmiştirilerel ileri fonksiyonel NP'ler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the developing nanotechnology, interest in nanomaterials with wide usage areas such as diagnosis-therapy, bioimaging and non-pharmaceuticals in biomedical applications is increasing. Plasmonic nanoparticles (NPs) enable many studies, especially biosensors. Gold NPs (Au NPs) are widely used as catalysts with their catalytic activities. Silver NPs (Ag NP) are known to have unique antimicrobial activity. Here, the use of chemicals with high toxicity in the synthesis of plasmonic NPs, their low stability and the inability to use organic NPs in biomedical applications require a new synthesis method and phase transfer. For this reason, fast, easy and highly stable NP synthesis was developed by UV reduction method in our study. In addition, unidimensional distribution, spherical Au NPs synthesized in the organic phase were transferred to the aqueous phase by UV reduction, which is a fast and sterile method. In this study, syntheses, stabilization, characterization, and catalytic activities of Plasmonic (Au and Ag NP) using Dihydro Lipoic Acid (DHLA), Dihydro Lipoic Acid-Alanine (DHLA-Ala) and Dihydro Lipoic Acid-Aspartame (DHLA-Aspmt) peptides under UV light. has been carried out. Phase transfer of Olylamine-coated Au NPs and Ag NPs with DHLA, DHLA-Ala and DHLA-Aspmt ligands was performed in the organic phase. Obtained NPs were characterized by UV-visible spectrophotometer, STEM, Zeta potential, DLS and FTIR analyses. Advanced functional NPs were obtained by developing practical, fast and inexpensive methods with UV reduction method.