İş birliğine dayalı interaktif belgesellerde topluluk
Community in collaborative interactive documentaries
- Tez No: 817520
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ ULUTAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSAN OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: İnteraktif belgesel, Topluluk, İş birliği, Dijital medya, Interactive documentary, Community, Collaboration, Digital media
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
İnteraktif belgesellerin var olma imkanını oluşturan dijital teknolojilerin belgesel için yeni bir form oluşturma potansiyeli taşıdığı anlaşılmaktadır. İnteraktiflik türleri, topluluk oluşturma biçimleri ve iş birliği stratejileri bağlamında bakıldığında, dijital teknolojiler belgesel için yeni stratejiler ve yöntemler sağlamaktadır. İş birliğine dayalı interaktif belgesellerde, belgeselin konusunu oluşturan özneler tek yapımcı tarafından temsil edilmemekte, projenin konusunu oluşturan özneler projenin içeriğine ve/veya yapım aşamalarına müdahale edebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, interaktif belgesel türlerinden iş birliğine dayalı interaktif belgesellerde topluluğun rolünü incelerken, topluluk oluşturmanın biçimlerini ve projelere olan etkisini ortaya koymaktır. Çalışmada örneklem olarak incelenen projeler aynı amaç etrafında bir araya gelmiş bir insan grubunu yani topluluğu, kendi çevresinde oluşturma gücüne sahiptir. Projelerin belgesel sinema tarihi içindeki dönüştürücü potansiyelini anlayabilmek için öncelikle topluluklarla kurdukları ilişkiyi anlamak önemlidir. Topluluğu odağına alan iş birliğine dayalı interaktif belgesellerin dört örneği aracılığıyla topluluğun projelerdeki konumunun analizi, bu alanda yapılan çalışmalara katkı sağlaması ve belgeselleri görünür kılması sebebiyle önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
It is understood that digital technologies, which create the possibility of interactive documentaries, have the potential to create a new form for documentary. In terms of types of interactivity, forms of community building, and collaborative strategies, digital technologies provide new strategies and methods for documentary. In collaborative interactive documentaries, the subjects forming the topic of the documentary are not represented by a single producer, and the subjects forming the topic of the project can interfere with the content and/or the production stages of the project. The aim of this study is to reveal the forms of community building and its impact on projects while examining the role of the community in collaborative interactive documentaries, one of the interactive documentary genres. The projects examined as a sample in the study have the power to create a group of people, namely the community, gathered around the same goal in their own environment. In order to understand the transformative potential of projects within the history of documentary cinema, it is important to understand the relationship they establish with communities. The analysis of the community's position in projects through four examples of collaborative interactive documentaries that focus on the community is important as it contributes to the work done in this field and makes the documentaries more visible.