Elde iki nokta diskriminasyonu duyusunun incelenmesi
Evaluation of two point discrimination sense in the hand
  1. Tez No: 817549
  2. Yazar: CEVDET YARDIMCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ORHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: El dominansi, İki nokta diskriminasyonu, Hand dominance, Two-point discrimination
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Sinir hasarının erken dönemde tanınması, tedavi giderlerini azaltmasının yanında iyileşme oranlarını da arttırmaktadır. Elde meydana gelen sinir hasarının tanısında yapılan nörolojik muayenenin bir parçası olan iki nokta diskriminasyonu (2ND) normal değerlerinin bilinmesi tanıyı da daha sağlıklı bir duruma getirecektir. Bu çalışmanın amacı, sağlıklı bireylerde elin palmar yüzünde 2ND değerlerini saptamak; cinsiyet, taraf, vücut kitle indeksi ve dominant el ile 2ND değerleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çalışmaya, 100 erkek 100 kadın olmak üzere toplam 200 sağlıklı erişkin gönüllü katıldı. Elin palmar yüzünde 17 bölge belirlenerek 2ND değerleri saptandı, istatistiksel analizi yapıldı. Elin palmar yüzünde en küçük 2ND değeri her iki elde 2. parmağın distal falanksında saptandı. El dominansisi dikkate alınmadığında; sağ eli dominant bireylerin sol ellerinin 11 bölgesinin sağ ellerinden daha hassas olduğu tespit edildi. Sol eli dominant bireylerde, sol elde sadece 2 bölgenin sağ elden hassas olduğu saptandı. Kadınların sağ ellerinin 4 bölgesinin erkeklerden daha hassas olduğu, sol elde ise cinsiyet farkı olmadığı tespit edildi. Sağ elde 9 bölgede, sol elde ise 10 bölgede 2ND değerleri ile BMI arasında pozitif yönde çok zayıf korelasyon tespit edildi. Bireylerin eğitim durumu ile 2ND değerleri karşılaştırıldığında sağ elde 4, sol elde 3 bölgede istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu tespit edildi. Bu çalışmada, elin palmar yüzünde en hassas bölgelerin distal falankslar olduğu görüldü. Bu çalışma ile elde 2ND normal değer verilerinin, 2ND'nin normal değerlerini tespit etmek için yapılacak çalışmalara katkıda bulunacağını değerlendirmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Early recognition of nerve damage not only reduces treatment costs, but also increases recovery rates. To know the normal values of two point discrimination (2PD), part of the neurological diagnostic examination of hand nerve damage, will improve the diagnosis. The aim of this study is to determine the 2PD values on the palmar face of the hand in healthy individuals, examine the relationship between gender, side, body mass index and hand dominancy. A total of 200 healthy adult volunteers, 100 males and 100 females, participated in this study. By determining 17 regions on the palmar surface of the hand, 2PD values were determined, statistical analysis was performed. The smallest 2PD value was detected in the distal phalanx of the 2nd finger bilaterally. 11 regions of the left hands were more sensitive than the right hands, both when hand dominance was not taken into account in right handers. In left hander individuals, only 2 regions of the left hand were found to be sensitive from the right hand. It was determined that 4 regions of the right hands of women were more sensitive than those of men, and there was no gender difference in the left hand. There was a very weak positive correlation between 2PD values and BMI in 9 regions of the right hand and 10 regions of the left hand. There was a statistically significant difference in 4 regions in the right hand and in 3 regions in the left hand. In this study, it was observed that the most sensitive areas on the palmar face of the hand were the distal phalanges. We think that the data obtained in this study will contribute to the studies determining the normal values of 2PD.