İmdat Avşar'ın hayatı, sanatı ve eserleri
Imdat Avşar's life, art and works
  1. Tez No: 817550
  2. Yazar: NİSA YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İmdat avşar, Hikâye tahlili, Toplumcu gerçekçilik, Realist gözlem, İmdat Avşar, Story Analysis, Socialist Realism, Realist Observation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüz hikâyeciliğinde oldukça önemli bir yere sahip olan İmdat Avşar; kendine has üslubu, Orta Anadolu ağzını kullandığı dili, seçtiği özgün konuları ile çağdaşları arasında ön plana çıkmayı başarmıştır. Yerli ögelerle bezediği ve samimi bir üslupla kaleme aldığı öyküleri Türk edebiyatında onu çağdaşlarından farklı bir noktaya taşımıştır. Avşar aynı zamanda çevreye ve topluma duyarlı bir yazardır. Hikâyelerinde doğal çevre tasvirleri ve toplum sorunları da yer alır. Türk insanının sesi olmayı başaran yazar, konusu“biz”olan hikâyeler yazmış ve yaşanmış olaylarla bezenmiş özgün bir kurgu yaratmıştır. Öğretmenlik ve müfettişlik yaptığı yıllarda edindiği tecrübeleri ve tanık olduğu olayları yeri geldiğinde Anadolu insanının ağzından, yeri geldiğinde İstanbul Türkçesiyle okuyucuya sunar. Hikâyeleriyle bozkır insanına adeta hayat verir. Anadolu Türkünün âdetlerini, duygularını, düşüncelerini, üzüntülerini kendi gönlünden damıtarak okuyucuya verir. Olayları aktarırken hem gösterme hem anlatma yöntemini kullanır. Hikâye konuları ise Anadolu'nun orta kesimlerinde geçen yer yer yaşanmış olaylardır. İmdat Avşar Anadolu köy ve kasaba edebiyatına insanımızın gözünden bakarak yerli ve millî bir duruş sergilemiştir. Ayrıca eğitim sorunlarına da sahici bir yaklaşım getirmiştir. Bu çalışmada İmdat Avşar'ın hayatı, sanatı ve hikâyeciliği üzerinde durulmuştur. Avşar'ın hikâyelerinin tahlilinde ise Prof. Dr. Nurullah Çetin'in hikâye ve roman çözümleme yöntemi esas alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Imdat Avşar, who has a very important place in today's storytelling, has succeeded to stand out with his unique style, the language he uses the Central Anatolian dialect, and the original topics he chooses. His stories, which he adorned with local elements and wrote in a sincere style carried him to different position in Turkish literature than his coevals. Therewithal, he is an environmentally and socially conscious writer. His stories also include depictions of the natural environment and social issues. The author, who achieved to be the voice of the Turkish Villagers, wrote stories about“us”. He created an original fiction with real life stories. He presents the experiences he gained during his teaching years and the events he witnessed, sometimes by word-of-mouth of Anatolian people, sometimes by Istanbul Turkish. He vitalizes steppe people by his stories. He gives the customs, feelin2021, s. thoughts and sorrows of Anatolian Turks to the reader by abstracting from his heart. He uses both showing and telling methods while conveying the events. The subjects of the stories are the events that took place in the middle part of Anatolia. Imdat Avşar exhibits a national and local posture by approaching from a national point of view. He also brought a genuine approach to educational problems.