Examination of elderly peoples social media usage habit in the context of uses and gratification theory: Serbia case
Yaşlıların sosyal medya kullanım alışkanlığının kullanım ve doyum teorisi bağlamında incelenmesi: Sırbistan örneği
  1. Tez No: 817671
  2. Yazar: DİONESA EBIBI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA ERZURUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Sosyal Medya, Kullanımlar ve Doyumlar Teorisi, Yaşlılar, New Media, Social Media, Uses and Gratification Theory, Elderly People
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmada 65 yaş üzeri kişilerin sosyal medyayı kullanım alışkanlıkları araştırılmıştır. Çalışmanın amacı, Sırbistan'da yaşlıların sosyal medyayı kullanma motivasyonlarının yanı sıra beklenti ve memnuniyetlerini Kullanımlar ve Doyumlar Kuramı çerçevesinde incelemektir. Çalışma nicel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Toplam 391 kişiye yüz yüze anket uygulaması yapılmış ve bu anketlerden elde edilen veriler sonucu, en popüler ağların Facebook, Instagram ve YouTube olduğu ve katılımcıların bu platformlara mobil cihazları aracılığıyla eriştikleri tespit edilmiştir. Kullanıcının anlama ve gezinme ile ilgili sorunlar, belirli özellikler veya işlevler üzerindeki belirsizlik, küçük düğmeler veya dokunmatik ekranlarla ilgili sorunlar ve içeriği okuma veya görüntüleme ile ilgili sorunlar, sosyal ağları kullanırken en sık karşılaşılan sorunlardı.
Özet (Çeviri)
In this study, the social media usage habits of people over the age of 65 were investigated. The aim of the study is to examine the expectations and satisfaction of the elderly in Serbia, as well as their motivation to use social media, within the framework of Uses and Gratifications Theory. The study was carried out with the quantitative research method. A total of 391 people were surveyed face-to-face and as a result of the data obtained from these surveys, it was determined that the most popular networks were Facebook, Instagram and YouTube and that the participants accessed these platforms via their mobile devices. Problems with user comprehension and navigation, uncertainty over certain features or functions, problems with small buttons or touchscreens, and problems with reading or viewing content were the most common problems when using social networks.