Beden Eğitimi ve Spor dersinde öğrenme istasyonları uygulamasının kız öğrencilerin futbol temel beceri gelişimine etkisi
The effect of learning stations practices on football fundamental skills of female students in Physical Education and Sports lesson
  1. Tez No: 817694
  2. Yazar: SERHAT TEKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİDAYET SUHA YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme İstasyonu, Görev İstasyonu, Beden Eğitimi ve Spor, Futbolda Temel Beceriler ve Testler, Learning Station, Mission Station, Physical Education and Sports, Fundamental Skills and Tests in Football
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı, 9. sınıf kız öğrencilerinin top sürme, pas ve şut gibi temel futbol becerilerini geliştirmeye yönelik hazırlanan öğrenme istasyonu uygulamalarının etkisini incelemektir. Araştırma nicel türde kontrol gruplu ön test son test yarı deneysel eşleştirilmiş model olarak dizayn edilmiştir. Araştırmanın örneklemi İstanbul ili, Zeytinburnu ilçesindeki bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin 9. sınıflarının iki şubesinden oluşturulmuştur. Küme örnekleme yöntemi ile seçilen sınıflardan ikisi kura yolu ile deney (n=20) ve kontrol (n=21) grupları olarak belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Mor-Christian futbol beceri testlerinden pas ve şut testleri ile Yeagley futbol beceri testlerinden top sürme testi aracılığı ile toplanan veriler kullanılmıştır. Verilerin analizinde tek faktörde tekrarlı ölçümler için iki faktörlü ANOVA ve Wilcoxon işaretli sıralar/eşleştirilmiş çiftler analiz yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre öğrenme istasyonu (deney) ve geleneksel uygulama (kontrol) gruplarının ortak etkisi şut testinde öğrenme istasyonu lehine, pas testinde ise geleneksel uygulama lehine anlamlı sonuçlar bulunurken, top sürme testinde anlamlı sonuçlar bulunmamıştır. Öğretim uygulamalarının grup farklılığı etkisinde top sürme ve pas testlerinde anlamlı sonuçlar bulunmamış ancak şut testindeki verilere göre öğrenme istasyonu uygulamalarının daha etkili olduğu şeklinde yorumlanmıştır. Öğretim uygulamalarının ölçüm farklılığı etkisinde top sürme testinde anlamlı sonuç bulunmuş, pas testinde anlamlı sonuçlar bulunmamıştır. Şut testindeki verilere göre öğrenme istasyonu uygulamalarının daha etkili olduğu şeklinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effect of learning station applications prepared to improve the fundamental football skills of 9th grade female students such as dribbling, passing and shooting. The research was designed as a pre-test post-test quasi-experimental paired model with a control group in the quantitative type. The sample of the research was formed from two branches of the 9th grades of a Vocational and Technical Anatolian High School in the Zeytinburnu district of Istanbul. Two of the classes selected by the cluster sampling method have been determined by drawing lots as the experimental (n=20) and control (n=21) groups. As data collection tools in the research, data collected through passing and shooting tests from Mor-Christian football skill tests and dribbling test from Yeagley football skill tests were used. Two-factor ANOVA for repeated measurements in one factor and Wilcoxon Signed Ranks/Paired Pairs test have used in the analysis of the data. According to the findings, under the influence of common of the learning station (experiment) and traditional practice (control) groups, there were significant results in favor of the learning station in the shooting test and in favor of the traditional practice in the passing test, while no significant results were found in the dribbling test. There were no significant results in the dribbling and passing tests under the influence of group differences in the teaching practices, but it was interpreted that the learning station applications were more effective according to the shooting test data. Significant results were found in the dribbling test, but no significant results were found in the passing test under the influence of measurement differences in teaching practices. According to the data in the shooting test, it was interpreted that the learning station applications were more effective.