Hızlı ardışık entübasyon protokolüile entübasyon kararı alınan acilservis hastalarının preoksijenizasyon evresindekiarteriyel kan gazı değerlerininincelenmesi
  1. Tez No: 924315
  2. Yazar: NESLİHAN ERGÜN SÜZER
  3. Danışmanlar: PROF. HAKAN TOPAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hızlı ardışık entübasyon, preoksijenizasyon, acil servis, Fast consecutive intubation, preoxygenation, emergency ward
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Hızlı ardışık entübasyon işlemi sırasında hastanın oksijen rezervinin sürenin kısıtlanması üzerine etkisi bulunmaktadır. Bu çalışmada acil serviste yapılan hızlı ardışık entübasyonun preoksijenizasyon evresindeki arteryel kan gazı değerleri üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma prospektif, açık klinik deneysel araştırma olarak düzenlendi. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi erişkin acil servisinde 2014 yılında 6 aylık dönemde hızlı ardışık entübasyon ile endotrakeal entübasyon uygulanan hastalar üzerinde yapıldı. Çalışmadan dışlama kriterleri hızlı ardışık entübasyon uygulanmasının kontrendike olduğu hastalar, çalışmaya katılmaya onam vermeyen hastalar, 18 yaş altı hastalar, çalışmaya alınan fakat hızlı ardışık entübasyon sırasında kardiyak arrest gelişen hastalar, endotrakeal entübasyon öncesi veya preoksijenizasyon döneminde arteryel kan gazı hatası olan hastalar olarak belirlendi. Hastaların preoksijenizasyon dönemi öncesinde ve sonrasında ve entübasyon sonunda alınan arteriyel kan gazı değerlerindeki PaO2 ve PaCO2 değişimi incelendi ve değişkenler ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 69,9±18,6 yıl olan 46 (%68,7) erkek 21 (%31,3) kadın toplam 67 hasta dahil edildi. Preoksijenizasyon dönemi öncesi ve sonu alınan vital bulgular karşılaştırıldığında sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, ortalama arteryel basınç ve solunum sayısında düşüş saptanırken nabız ve periferik SaO2 değerlerinde artış saptandı. Arteryel kan gazı değerleri ile karşılaştırıldığında preoksijenizasyon dönemi sonrası ve öncesi PaO2 değerleri değişkenler ile karşılaştırıldığında fark olmadığı saptanırken, endotrakeal entübasyon sonrası PaO2 değeri ile preoksijenizasyon dönemi sonundaki PaO2 değeri arasındaki farkın preokksijenizasyon öncesi SaO2 ve sınıflaması, arteryel kan gazı SaO2 değerleri arasındaki ilişki istatistiksel anlamlı bulundu. Sonuç: Preoksijenizasyon dönemi sonrası PaO2 değeri ile öncesindeki PaO2 değeri arasındaki fark yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi ve sınıflaması, Glaskow kama skalası, preokksijenizasyon öncesi vital bulgular ve arteriyel kan gazı bulguları ve preoksijenizasyon döneminde verilen solutma sayısı, preoksijenizasyon süresi, oral havayolu kullanımı ve hava kaçağı varlığından etkilenmemektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the impact of the fast consecutive intubation on the arterial blood gas values at the preoxygenation phase, within the context of a training and research hospital in Istanbul. Method: The research design of the study has been in the form of an open clinical experiment. The research has been applied on a selected sample comprising of patients receiving endotracheal intubation treatment with fast consecutive intubation for a period of 6 months, between March-September 2014 at the adult emergency ward of Istanbul Training and Research Hospital. Herewith the exclusion criteria have been determined for those patients who have been identified as fast consecutive intubation application contraindicated, those who have not approved to be included in the study, who are below 18 years of age, those who have formerly been included in the study but who have developed a cardiac arrest during the application of fast consecutive intubation or those who had arterial blood gas errors either before the endotracheal intubation or during the preoxygenation phase The variation between the PaO2 and PaCO2 of the arterial blood gas values before and after the patients' preoxygenation phase and by the end of the intubation has been examined and compared with the variables. Results:. A total number of 67 patients with an average of age 69,9±18,6; 46 (68,7 %) male and 21 (31,3 %) female were included in the study. When the vital signs gathered before and by the end of the preoxygenation phase were compared, a decrease was observed in systolic blood pressure, diastolic blood pressure, average arterial pressure and respiratory rate while an increase in both pulse and peripheral SaO2 values. While no difference was observed between the PaO2 values and the variables, the relationship between the SaO2 before the preoxygenation and its classification of the difference between the PaO2 value measured after the endotracheal intubation and the PaO2 value measured by the end of the preoxygenation phase and the arterial blood gas SaO2 values has been found as statistically significant. Conclusion: The difference between the PaO2 value measured before and after the preoxygenation is not affected by age, sex, body mass index and classification, Glasgow coma scale, vital signs and arterial blood gas findings gathered before the preoxygenation, respiration rate during the preoxygenation phase, the length of preoxygenation, oral air passage usage and air leakage.