Acil servise akut intihar düşüncesi veya girişimi ile başvuran hastalara subanestezik dozda uygulanan ketamin tedavisinin akut dönemde intihar düşüncesini azaltmaya yönelik etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of subanesthetic dose of ketamine treatment on reducing suicidal thoughts in patients presenting to the emergency department with acute suicidal ideation or attempt
  1. Tez No: 817982
  2. Yazar: TUNAHAN ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. SİNAN KARACABEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar, Özkıyım, İntihar girişimi, Akut intihar düşüncesi, Ketamin tedavisi, Suicide, Selfharm, Suicide attempt, Acute suicidal ideation, Ketamine treatment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre her yıl 700.000'den fazla kişi intihar sebebiyle ölmektedir. 15-29 yaş arasındaki ölüm sebepleri arasında 4. sıklıkladır ve basit, ucuz yöntemlerle önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. İntihar düşüncesi veya eylemi olan hastaların ilk temas noktaları acil servislerdir. Diğer hastalıklar kadar ciddi olan intiharın etkin tanı ve tedavisi için yeterli algoritmalar yoktur. İntihar düşüncesinin tanımlanması sonrasında, tedavi olarak farmakolojik, psikoterapi ve elektrokonvulsif terapi yöntemler kullanılmaktadır. Antidepresan ilaçların intihar düşüncesini engellediği bilinmekle birlikte etkinlik göstermeleri için haftalar geçmesi gerekmektedir. N-metil D-aspartat nörotransmiter sistemi üzerindeki etkisiyle ketamin antidepresan etki göstermektedir. Güncel çalışmalarda intravenöz (IV) ketamin tedavisinin intihar düşüncesini azalttığı gösterilmiştir. Acil serviste uygulanacak kısa süreli IV tedavinin, intihar krizinin çözülmesini sağlamakla birlikte kalıcı tedavi için köprü görevi üstlenmesi beklenmektedir. Çalışmamızın amacı, acil servise intihar düşüncesi veya girişimi ile başvuran hastalara, acil serviste uygulanan subanestezik dozda 20mg IV ketamin tedavisinin, hastaların başvuru anındaki 1.-24. saatteki Beck intihar düşüncesi ölçeği (BSS), Beck umutsuzluk ölçeği (BHS) kısa psikiyatrik değerlendirme ölçeği (KPDÖ) puanlamalarına ve yatış taburculuk durumuna olan etkisini karşılaştırmaktır. Yöntem: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) Acil Servisi'ne intihar düşüncesi veya girişimi ile başvuran ve çalışmaya katılmaya onam veren 18 yaş üzerindeki gebe olmayan 112 hasta kaydedilmiştir. Prospektif gözlemsel olarak yürütülen çalışmada hastaya uygulanacak tedavi, başvuran hastanın klinik durumu ve muayene eden hekimin klinik iç görüsü sonucunda muayene eden hekim tarafından kararlaştırılmıştır, araştırmacılar uygulanacak tedaviye müdahil olmamıştır. Araştırmacı ve psikiyatri hekimi tarafından değerlendirilen hastalara başvuru sırasında, 1.-24. saatte BHS, BSS ve KPDÖ testleri uygulanmıştır. İstatistiksel analiz için açık kaynak kodlu Jamovi versiyon 2.3 programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan 112 hastadan, 15'i çeşitli sebepler sonucunda dışlanmış olup, 97 hasta ile istatistik analiz yapılmıştır. Hastaların %62,9 (n=61)'u kadın iken, toplam %38,1 (n=37)'i ketamin tedavisi almıştır, %56,7 (n=55)'si taburcu olmuş, medyan taburculuk süresi 4 saat IQR: 4 (2-6) olarak saptanmıştır. İntihar düşüncesi ile başvurup ketamin tedavisi alan grupların 1. ve 24. saat BSS puanları arasında anlamlı farklılık saptanmıştır. (p=0.034) Sonuç: Acil serviste uygulanan 20 mg IV ketamin tedavisinin hastaların yatış veya taburcu olma durumları, 0.-1.-24. saat BSS ve BHS puanları üzerinde kuvvetli anlamlı bir etkisi bulunamamıştır. İntihar düşüncesi ile başvuran ve tedavi alan hastaların 1. ve 24. saat BSS puanı üzerinde olumlu etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: According to the World Health Organization's, over 700.000 people die due to suicide every year, making it the fourth leading cause of death among individuals aged 15-29. Effective algorithms for the diagnosis and treatment of suicide, which is a public health problem that can be prevented with simple and inexpensive methods, are lacking. Emergency departments are the first points of contact for patients with suicidal thoughts or actions. After identifying suicidal ideation, pharmacological, psychotherapy, and electroconvulsive therapy methods are used for treatment. While antidepressant drugs are known to prevent suicidal thoughts, it takes weeks for them to be effective. Ketamine, which shows an antidepressant effect by affecting the N-methyl-D-aspartate (NMDA) neurotransmitter system, has been shown to reduce suicidal ideation in various studies. Short-term IV ketamine treatment applied in the emergency department is expected to provide a bridge to permanent treatment by resolving the suicide crisis. The aim of our study is to compare the effects of subanesthetic dose 20mg IV ketamine treatment applied in the emergency department on the Beck Suicide Scale (BSS), Beck Hopelessness Scale (BHS), and Brief Psychiatric Rating Scale (BPRS) scores and discharge status of patients with suicidal thoughts or attempts upon admission. Method: 112 non-pregnant patients aged 18 and over who presented to the Marmara University Pendik Research and Training Hospital Emergency Department with suicidal thoughts or attempts and gave informed consent to participate in the study were included. Treatment to be administered to the patient was determined by the examining physician based on the patient's clinical condition and clinical insight. Researchers did not intervene in the treatment to be administered. BHS, BSS, and BPRS tests were performed on patients evaluated by the researcher and a psychiatrist at the time of admission and between 1-24 hours. The open-source Jamovi version 2.3 program was used for statistical analysis. Results: 15 of the 112 participants were excluded for various reasons, and statistical analysis was performed on 97 patients. While 62.9% (n=61) of the patients were female, 38.1% (n=37) received ketamine treatment, and 56.7% (n=55) were discharged, with a median discharge time of 4 hours (IQR: 4 (2-6)). A significant difference was found between the 1st and 24th-hour BSS scores of the group receiving ketamine treatment and presenting with suicidal ideation (p=0.034). Conclusion: Subanesthetic dose 20mg IV ketamine treatment administered in the emergency department does not have a strong significant effect on patients' admission or discharge status, 0.-1.-24. hour BSS and BHS scores. However, there is a positive effect on the 1st and 24th-hour BSS scores of patients presenting with suicidal ideation and receiving treatment.