Yabancılaşma ve kent mekânı: 1980 sonrası dönemde Türkiye'deki kentleşme deneyiminin yabancılaşma bağlamında değerlendirilmesi
Alienation and Urban Space: An evaluation of the urbanization experience in Turkey in the 1980 period from context of alienation
  1. Tez No: 818433
  2. Yazar: ADEM TUNÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN GİRAY ÖZGÜL, PROF. DR. KIVILCIM ERTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, Kent Mekânı, Türkiye Kentleşmesi, Yıkım ve Yeniden İnşa, Alienation, Urban Space, Urbanization of Turkey, Destruction and Reconstruction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 382
Özet
Kapitalist üretim ve tüketim süreçlerinin gündelik yaşam pratiklerinin içine sızarak yarattığı yabancılaşma, aynı zamanda kendisi de kapitalist üretim süreçlerinin bir üstyapısı olarak kent mekânında da yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Dolayısıyla, kent öznelliğinin (kenti deneyimlemenin) yabancılaşması ile içerisinde yerel/merkezi iktidar ve sermaye bloku eliyle gerçekleştirilen mekân üretme ve kent mekânının metalaştırılması süreçleri arasında doğrudan bir ilişki vardır. Tez bu çerçevede, kapitalist mekân üretme süreçlerine içkin olan yabancılaşmayı başlangıç noktasına koyarak, Türkiye kentleşme pratiğine özgün mekân üretme süreçlerini, yabancılaşma kavramını merkeze alarak açıklamaktadır. Bu doğrultuda, neoliberal ekonomi-politiğin belirleyiciliğinde, kentin kullanım değeri karşısında değişim değerini inşa etmeye yönelik özellikle Türkiye ana kentlerinde son yirmi yıllık süreçte yaşanan yıkım ve yeniden inşa süreçleri sonucu, kentte yaşayarak ve kenti deneyimleyerek, özetle kendimizi gerçekleştirerek inşa ettiğimiz yaşam alanlarımızın hızlı bir dönüşüm geçirmesi nedeniyle yaşanılan yabancılaşma ortaya konulmaya çalışılmıştır. İlave olarak, Lefebvre'nin düşünsel izlerini takip ederek tezin bütününde yabancılaşmanın anti-tezi olarak kent mekânında karşı-mekân yaratmanın olanakları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The alienation created by capitalist production and consumption processes via infiltrating daily life practices is itself also intensely experienced in urban space as a superstructure of capitalist production processes. Therefore, there exists a direct relationship between the alienation of urban subjectivity (experiencing the city) and the processes of creating space and commodification of urban space, which are realized by the local/central power and the capitalist bloc. In this context, the thesis explains the space-making processes unique to Turkey's urbanization practice through the concept of alienation, by putting the alienation inherent in capitalist space-making processes at its starting point. In this direction; under the decisiveness of neoliberal economy-politics as a result of the destruction and reconstruction processes experienced in the last twenty years in the process of building the exchange value against the use value of the city especially in the main cities of Turkey, alienation experienced as a result of the rapid transformation of our living spaces that we have built by living and experiencing the city, in short by realizing ourselves, tried to be revealed. In addition, following Lefebvre's intellectual traces, the possibilities of creating counter-space in urban space as the anti-thesis of alienation are discussed throughout the thesis.