Learning the language of instruction in monolingual countries: A mixed methods comparative study on newly arrived migrant students in Turkey and Germany
Eğitim dili tek olan ülkelerde dil öğrenimi: Türkiye ve Almanya'ya yeni göç etmiş öğrenciler üzerine karşılaştırmalı bir karma yöntem araştırması
- Tez No: 818550
- Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE AKAR, PROF. DR. INGRID GOGOLIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Almanya, Bağlamsal faktörler, Dil öğretimi, Eğitim politikaları, Göçmenler, Hedef dil, Karşılaştırmalı eğitim, Mülteciler, Türkiye, Yabancı dil öğretimi, Germany, Contextual factors, Language teaching, Educational policies, Emigrants, Target language, Comparative education, Refugees, Türkiye, Foreign language teaching
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, eğitim dilinin tek olduğu okul bağlamlarında yeni göç eden öğrencilere sunulan hedef dil destek programlarını organizasyonunu ve öğrencilerin dil yeterliklerini belirleyen bağlamsal faktörleri incelemektedir. İstanbul ve Hamburg örnek durumlar olarak seçilmiştir. Bronfenbrenner'in ekolojik kuramına dayanan çalışma, dört aşamalı eş zamanlı karma yöntem araştırma deseni kullanarak ortaokul seviyesindeki öğrencilere odaklanmıştır. Veriler, görüşmeler, sınıf gözlemleri ve anketler aracılığıyla toplanmıştır. Nitel aşamada çoklu durum çalışması deseni kullanılmıştır. Nitel veriler, öğrenciler, veliler, öğretmenler, okul yöneticileri ve kilit rolü olan kişilerden oluşan 78 katılımcının yanı sıra 35 saatlik sınıf gözlemini içeren saha notlarından oluşmaktadır. Nicel aşamada, İstanbul'dan yeni göç eden 245 ve Hamburg'daki 189 öğrenciden oluşan bir örneklem ile bağıntısal bir araştırma deseni benimsenmiştir. Nicel araştırma sorularına yanıt vermek için regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular, dil öğrenimini çevreleyen ekolojinin katmanlı yapısını ve bunun çok çeşitlilik gösteren öğrenci özellikleriyle karşılıklı etkileşimini ortaya koymuştur. Entegrasyon deneyimine ve hedef bağlamlardaki kaynaklara bakılmaksızın, hedef dil destek programlarının karmaşık ve farklı seviyedeki sistemlerin birbiriyle ilişkisi açığa çıkarılmıştır. Öğrencilerin göçle ilişkili çok çeşitli bireysel özelliklerinin ve ailenin hedef dil yeterliğinin, öğrencilerin dil becerisi üzerinde doğrudan etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Ailenin eğitime katılımının ve resmi öğrenme ortamının öğrencilerin dil becerisi üzerinde doğrudan bir etki yaratmadığı görülmüştür. Göçmen ailelere iliştirilen eksik ve yetersiz algının aksine, dil yeterlikleri ve eğitim seviyeleri yüksek olduğunda ailelerin çocuklarının eğitim süreçlerine dahil olarak öğrencilerin dil yeterliklerine katkıda bulundukları ortaya konmuştur. Genel olarak yeni göç etmiş öğrencilerin dil ihtiyaçlarını karşılamak için tek dilin yaygın olduğu eğitim sistemlerinde öğretim süreçlerinin ötesinde birçok alanda müdahale gerektiren kapsamlı bir yaklaşıma gereksinim duyulduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigated organization of destination language support for newly arrived migrant students in monolingual school contexts and explored contextual factors determining their language proficiency. İstanbul and Hamburg were illustrative cases. Drawing on Bronfenbrenner's ecological theory, the study focused on students in lower-secondary education through a four-phase mixed methods convergent comparative design. Data were collected through interviews, classroom observations, and survey instruments. Employing a multiple case study design, the qualitative phase included 78 participants involving students, parents, teachers, school administrators, and key informants as well as fieldnote data collected during 35 hours of classroom observations. The quantitative phase adopted an associational design with a sample of 245 newly arrived migrant students in İstanbul and 189 in Hamburg. Regression analyses were used to address the quantitative research questions. The findings revealed the nested structure surrounding the language learning as well as its interplay with the super-diverse learner characteristics. Regardless of the integration experience and available resources in the receiving contexts, the findings exposed the intricate and interconnected nature of destination language organization. The super-diverse migration-related learner characteristics and family language proficiency yielded significant direct influence on students' language proficiency. Family involvement in education and formal learning environment did not exert any direct impact. Contrary to deficit perspective attached to migrant families, they contributed to students' language proficiency when they had higher language proficiency and education levels. The overall results concluded a need for a comprehensive approach requiring deliberate interventions in several areas beyond instructional interventions to address the language needs of newly arrived migrant students in monolingual school contexts.