Hastane ve çevresinin işitsel peyzaj kapsamında değerlendirilmesi:Bir kamu hastanesi örneği
Evaluation of the hospital and its environment within the scope of audio landscape: A public hospital example
- Tez No: 818668
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Hastaneler, Sağlık Yönetimi, Biotechnology, Hospitals, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: işitsel peyzaj, gürültü seviyesi, hastane, soundscape, noise level, hospital
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Çalışmada işitsel peyzaj yaklaşımı kapsamında hastane ve çevrenin akustik ortamını değerlendirmek amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma ikinci basamak kamu hastanesi olan Antalya Kepez Devlet Hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Hastane iç ve dış ortam seslerinin ölçümleri iki adet“SVANTEK SV971”model gürültü ölçüm cihazı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada yapılan çevresel gürültü ölçümleri ISO 1996/1 standardına göre yapılmıştır. Ölçüm; yapılan alanın karakteristiğini ölçebilecek ve kapsayacak süreyi de içine alacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak ISO/TS 12913–2:2018 ve ISO/TS 12913–3:2019 ölçeğinin; Dökmeci Yörükoğlu ve ark. (2023) tarafından yapılan Türkçe uyarlaması kullanılmıştır. Ses ölçümleri ve anket çalışmaları eş zamanlı olarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Gürültü kaynakları ve ölçüm yeri sonuçlarımız değerlendirildiğinde, algılanan en yüksek gürültü kaynağının hastane dışında trafik gürültüsü (%21,2), hastane içinde ise insan sesi (%35,1) olduğu saptanmıştır. Hastane içinde gerçekleştirilen ölçümlerde Laeq değeri 63,61 dbA olarak saptanırken, hastane dışında bu değer 63,44 dbA olarak bulunmuştur Akustik parametrelerle (LAeq, L10, L50 ve L90) ses ortamının genel algısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Buna rağmen çalışma grubunun ses kaynağı ve ölçüm yerine bağlı algılanan duygusal nitelik puan ortalamaları incelendiğinde hastane içinde ve dışında algılanan duygusal nitelik puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Yapılan korelasyon analizinde ses ortamının genel algısı ve mevcut sesin hastaneye uygunluğu arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Sonuç: Hastalar ve hasta yakınları, hastane içi ve dışı ses düzeyinin uluslararası standartların üzerinde ve rahatsız edici seviyede olmasına rağmen hastanedeki ses ortamını, hastane ses ortamı ile orta düzeyde uyumlu olarak tanımlamışlardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In the study, it was aimed to evaluate the acoustic environment of the hospital and the environment within the scope of the soundscape approach. Method: The study was carried out in Antalya Kepez State Hospital, which is a secondary level public hospital. The measurements of the indoor and outdoor sounds of the hospital were made using two“SVANTEK SV971”model noise measuring devices. The environmental noise measurements made in the study were carried out in a way to measure and cover the characteristic of the area measured according to the ISO 1996/1 standard. The Turkish adaptation of the ISO/TS 12913–2:2018 and ISO/TS 12913/3:2019 scales by Dökmeci Yörükoğlu et al. (2023) was used as data collection tool. Sound measurements and survey studies were carried out simultaneously. Results: When the noise sources and measurement site results were evaluated, it was determined that the highest perceived noise source was traffic noise outside the hospital (21.2%) and human voice inside the hospital (35.1%). While the Laeq value was determined as 63.61 dbA in the measurements performed in the hospital, this value was found to be 63.44 dA outside the hospital. No statistically significant relationship was found between the acoustic parameters and the general perception of the sound environment. Despite this, when the perceived emotional quality score averages of the study group depending on the sound source and measurement location were examined, it was found that there was a statistically significant difference between the perceived emotional quality score averages inside and outside the hospital. In the correlation analysis, there is a moderate positive relationship between the general perception of the sound environment and the suitability of the current sound to the hospital. Conclusion: Patients and their relatives described the sound environment in the hospital as moderately compatible with the hospital, although the noise level inside and outside the hospital is above international standards and at a disturbing level.