Analyse des textes utilises dans les methodes actuelles de l'enseignement du Français langue etrangere
Fransız dili eğitimi ile ilgili günümüzde kullanılan metodlarda yeralan metinlerin çözümlenmesi
- Tez No: 81889
- Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN ERATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Fransız Dili ve Edebiyatı, Linguistics, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1999
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Yabancı dil öğretiminde kullanılan metotlar oluşturulurken yöntembilimcilerin sıklıkla tercih ettiği yollardan birisi de o dile özgü dilsel yapı ve kuralların metinler aracılığıyla verilmesidir. Metotlarda önemli bir yer tutan bu metinler; verilmek istenen dilsel yapı ve kuralları içerecek şekilde yapay olarak üretilir ya da o dile ait kültürün yazılı ürünlerinden seçilir. Bu noktadan hareketle, biz bu çalışmamızda Fransız dili eğitimi ile ilgili günümüzde yetişkinler için kullanılan, özellikle 1990'dan sonra yayınlanan; Bienvenue en France, Espaces, A tour de röle, Perspectives, Cadences, Mosaique, Libre Echange ve Tempo adlı metotların öğrencilere yönelik ders kitaplarının 1. ve 2. ciltlerinde yer alan metinleri çözümleyerek, bunların dilbilgisel veriler açısından yeterli olup olmadığım incelemeye çalıştık. İncelememizde, özellikle son yıllarda çıkan metotlarda metinlere daha çok yer verildiğini, ancak bunların çok azının dilbilgisel amaçlı kullanıldığını gördük. Ardından, bu amaç doğrultusunda kullanılan metinleri işlevsellikleri bakımından inceledik. İnceleme sonucu ortaya koyduğumuz eksiklikleri gidermek için aynı amaçlara yönelik daha işlevsel metinler bulmaya çalıştık. Bulduğumuz metinleri sınıf içi uygulamalar yoluyla deneyerek sonuçlarını çalışmamızın ekinde sunduk. Çalışmamızda, geçmişten günümüze Fransız dili eğitiminde kullanılan metotlarda yer alan metinlerin ve dilbilgisi öğretiminin gelişim evrelerini incelediğimizde, iletişim ağırlıklı bu metotlarda zaman içerisinde metinlere daha çok yer verilmesinin bir rastlantı olmadığı sonucu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Alors qu'on compose des methodes pour la didactique des langues etrangeres, Tune des demarches le plus souvent preferee par les methodologues est d'enseigner les regies et les structures linguistiques propres a une langue par rintermediaire des textes. Tous ces textes qui occupent une grande place dans les methodes sont en general fabriques de maniere â comporter les regies et les structures linguistiques visees, ou bien tir?s des documents ecrits dans cette langue. A partir de cette conception, dans ce travail, tout en analysant les textes introduits dans les methodes, parues de 1990 a nos jours, du français langue etrangere pour les adolescents et adultes debutants: Bienvenue en France, Espaces, Perspectives, A tour de role, Cadences, Mosai'que, Libre Echange et Tempo, nous avons tent6 de critiquer tous ces textes pour voir combien ils sont adequats aux objectifs grammaticaux vises. Tout au long de cette etude, nous avons remarque que, bien qu'il s'agisse d'un accroissement du nombre des textes dans les methodes parues en particulier dans les dernieres annees, peu de textes sont utilises directement pour l'enseignement de la grammaire. Ensuite nous avons aborde, d'un point de vue fonctionnel, tous ces textes utilises pour certains objectifs grammaticaux. Et en considerant les lacunes que nous avons reperees, nous avons cherche a presenter de nouveaux textes par rintermediaire des activites diverses afin d'atteindre adequatement les memes objectifs. En meme temps, apres avoir essaye tous ces textes par rintermediaire des applications en classe, nous avons groupe les resultats dans l'appendice de notre travail. Dans ce travail, apres avoir etudie revolution des textes dans les materiaux de l'enseignement du francais langue etrangere et la marche de l'enseignement de la grammaire en didactique des langues, nous en avons conclu que l'accroissement du nombre des textes dans les methodes dites audio-visuelles parues dans les dernieres annees n'est pas survenu par hasard.
Benzer Tezler
- Milletlerarası andlaşmaların evrimsel yorumlanması
The evolutionary interpretation of international treaties
ÜMİT BARIŞ BAYINDIR
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
HukukGalatasaray ÜniversitesiKamu Hukuku Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ BLEDA RIZA KURTDARCAN
- Hapishanelerde ifade özgürlüğü bağlamında kitap yasakları
Book bans in the context of freedom of expression in prisons
EVİN NAZ ERCAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
HukukGalatasaray ÜniversitesiKamu Hukuku Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÖZEN ÜLGEN ADADAĞ
- Axel Honneth'in toplum felsefesinde tanınma ve özgürlük
Recognition and freedom in Axel Honneth's social philosophy
DOLUNAY ÇÖREK
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
FelsefeGalatasaray ÜniversitesiKamu Hukuku Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AHMET ULVİ TÜRKBAĞ
- Uluslararası hukukta iklim değişikliğinin denizler üzerindeki etkileri
The effects of climate change on the seas in international law
UĞUR KAYNAKÇIOĞLU
- Türk ve İtalyan Ceza Hukukunda güvenlik tedbiri kuramı ve kişi hürriyetini sınırlandıran güvenlik tedbirleri
The theory of security measure and personal security measures limiting personal freedom in Turkish and Italian Criminal Law
BATUHAN AKTAŞ