The roles of parenting styles of the father, parental smoking, peer pressure and impulsivity in predicting cigarette use and addiction
Babanın ebeveynlik biçimi, anne-babanın sigara kullanımı, akran baskısı ve dürtüselliğin sigara kullanımı ve sigara bağımlılığı üzerindeki yordayıcı rolleri
- Tez No: 818929
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR TANYAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Babanın Ebeveynlik Biçimi, Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Ebeveyn Sigara Kullanımı, Annenin Sigara Kullanımı, Babanın Sigara Kullanımı, Akran Baskısı, Dürtüsellik, Smoking, Addiction, Parenting Style, Fathers, Parental Smoking, Peer Pressure, Impulsivity
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada genç yetişkinlerdeki sigara kullanımı ve sigara bağımlılığının yordayıcıları, sigara kullanımını önleme ve sigarayı bırakma çalışmalarına bilimsel bir temel oluşturma amacıyla araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda babanın ebeveynlik biçimi, ebeveyn sigara kullanımı, akran baskısı ve dürtüselliğin sigara kullanımı ve sigara bağımlılığı üzerinde yordayıcı etkileri test edilmiştir. Çalışma 18-25 yaş arası 645 genç yetişkinle yürütülüştür. Veriler toplamada Demografik Bilgi Formu, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi, Young Ebeveynlik Ölçeği Baba Formu, Arkadaş Baskısını Belirleme Ölçeği, Barrat Dürtüsellik Ölçeği Kısa Formu ve Semptom Değerlendirme Ölçeği Depresyon ve Kaygı Alt Ölçekleri kullanılmıştır. Çalışmanın hipotezleri Spearmen Rho, Chi-Square, Mann Whitney U ve Log Lineer analizleriyle test edilmiştir. Analizler sonucunda babanın ebeveynlik biçiminin sigara kullanımını yordadığı bulunmuştur. Ancak detaylı analizler babanın ebeveynlik biçiminin sadece annesi sigara kullanmayan katılımcılarda veya dürtüsülleği yüksek katılımcılarda sigara kullanımını yordadığını göstermiştir. Annenin sigara kullanımının ve dürtüselliğin ise hem sigara kullanımını hem sigara bağımlılığını yordadığı bulunmuştur. Bulgular literatür kapsamında tartışılmış ve çalışmanın klinik uygulamalara katkıları açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the predictors of cigarette use and cigarette addiction among young adults were investigated in order to provide an empirical basis for smoking prevention and smoking cessation studies. For this aim, predictive effects of father's parenting style, parental smoking, peer pressure and impulsivity on cigarette use and cigarette addiction were explored. The study was conducted with 645 young adults aged between 18 and 25 years. Demographic Information Form, The Fagerström Test for Cigarette Dependence, Young Parenting Inventory Father Scale, Friend Pressure Scale, Short Form of Barrat Impulsiveness Scale, and The Symptom Assessment-45 Questionnaire Depression and Anxiety Subscales were employed to collect data. The hypotheses of the study were tested with Spearmen Rho, Chi-Square, Mann Whitney U and Log Linear analyses. Results indicated that while father's parenting style predicted cigarette use, mother's smoking status and impulsivity level predicted both cigarette use and level of cigarette addiction. Further analyses showed that father's parenting style was in a significant relationship with cigarette use only for those who have non-smoker mothers. The significant relationship between father's parenting style and smoking cigarette was also confirmed only for participants with low level of impulsivity. These findings were discussed within the scope of the literature, and the study's contributions to clinical applications are explained.