Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesinde görevli sağlık çalışanlarının ruhsal hastalığa yönelik inançları ve etkileyen faktörler
Beliefs of mental illness and affecting factors of health care workers at Aydın Adnan Menderes University Hospital
- Tez No: 819660
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL DEMİRAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ruhsal hastalık, İnanç, Sağlık çalışanları, Mental illness, Belief, Healthcare professionals
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesinde Görevli Sağlık Çalışanlarının Ruhsal Hastalığa Yönelik İnançları ve Etkileyen Faktörler Giriş ve Amaç: Ruhsal bozukluklar, tüm dünyada en önemli halk sağlığı sorunlarından biridir ve her yıl nüfusun yaklaşık %25'i ruhsal bozukluklar ve ilişkili durumlardan etkilenir. Ülkemizde ise bu oran %17,2'dir. Olumsuz inanç ve damgalama eğilimi hastaların tüm tanı ve tedavi sürecini etkilediği için sağlık çalışanlarının olumsuz inanç ve damgalama eğilimini ortaya koymak önemlidir. Bu çalışma ile, Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi'nde görevli asistan hekim, hemşire ve diğer yardımcı sağlık personelinin ruhsal hastalıklar hakkındaki inançları ve buna etki eden faktörlerin ortaya konulması ve bu gruplar arasında inanç yönünden anlamlı bir fark olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel, analitik tipte olan çalışmamız Eylül-Kasım 2022 tarihleri arasında, Aydın Adnan Menderes Üniversite Hastanesi'nde görev yapmakta olan 515 kişi ile tamamlanmıştır. Katılımcılar asistan hekim, hemşire-ebe ve diğer sağlık çalışanları olmak üzere üç gruba ayrılmış ve katılımcı sayısı tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Katılımcılara bazı sosyo-demografik özellikleri ve genel sağlık bilgileriyle ilgili soruları içeren bir anket ve 21 soruluk RHYİÖ yüz yüze yöntemle uygulanmıştır. Veriler SPSS 18.0 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 30,4 ± 6,2 (20-56 yaş arası), % 69,9 'u (s=360) kadın, %51,3'ü (s=264) evliydi. Katılımcıların %18,1'i (s=93) yaşamının herhangi bir döneminde psikiyatrik rahatsızlık yaşadığını, psikiyatrik rahatsızlık yaşayanların %44,1'i (s=41) bu rahatsızlıkları için ilaç kullandıklarını ifade etti. Ruhsal sorunlu bireylerin sizde yarattığı duygu nedir sorusuna katılımcıların %70'i (s=361) üzüntü seçeneğini işaretlemiştir. Tüm katılımcıların ölçek puan ortalaması 47,3 ± 15,9 olup asistan hekim grubunda anlamlı olarak daha düşüktür. Sonuç: Asistan hekimler en olumlu inanca sahip olmakla birlikte, ölçek puanları orta düzeyin biraz altındaydı. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri ile inançlar arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken eğitim düzeyi yüksek olan katılımcıların inançları daha olumluydu. Sağlık çalışanlarına verilecek hizmet içi eğitimler ve pratik uygulamalar ruhsal hastalığa yönelik inançlarının olumlu yönde değişmesine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Beliefs of Mental Illness and Affecting Factors of Health Care Workers at Aydın Adnan Menderes University Hospital Background and Aim: Mental disorders are one of the most important public health problems all over the world, and approximately 25% of the population is affected by mental disorders and related conditions each year. In our country, this rate is 17,2%. It is important to reveal the negative belief and stigmatization tendency of healthcare professionals, as negative beliefs and stigmatization tendencies affect the entire diagnosis and treatment process of patients. In this study, it was aimed to reveal the beliefs of the assistant physicians, nurses and other assistant health personnel working at Adnan Menderes University Hospital about mental illnesses and the factors affecting it, and to investigate whether there is a significant difference between these groups in terms of belief. Materials and Method: Our cross-sectional, analytical study was completed between September and November 2022, with 515 people working at Aydın Adnan Menderes University Hospital. Participants were divided into three groups as assistant physician, nurse-midwife and other health workers and the number of participants was determined by stratified sampling method. A questionnaire including questions about some socio-demographic characteristics and general health information and 21-question RHYIO were applied to the participants by face-to-face method. The data were analyzed using the SPSS 18.0 statistical program. Results: The mean age of the participants was 30.4 ± 6.2 (between 20-56 years), 69.9% (n=360) were female, 51.3% (n=264) were married. 18.1% (n=93) of the participants stated that they had a psychiatric disorder at any time in their lives, and 44.1% (n=41) of those who had psychiatric disorders stated that they used medication for these disorders. 70% of the participants (n=361) marked the option of sadness when asked what is the emotion created by individuals with mental disorders. The mean score of all participants was 47.3 ± 15.9, which was significantly lower in the resident physician group. Conclusion: Although resident physicians had the most positive beliefs, their scale scores were slightly below moderate. While there was no significant relationship between the sociodemographic characteristics of the participants and their beliefs, the beliefs of the participants with a higher education level were more positive. In-service trainings and practical applications to be given to healthcare professionals can contribute to a positive change in their beliefs about mental illness.