Palyatif bakım hastalarının bağımlılık durumları ile bakım vericilerin stres ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the addiction status of palliative care patients and the stress and depression levels of care providers
  1. Tez No: 819702
  2. Yazar: SEMA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ELİF BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Stres, Bakım Bağımlılığı, Bakım Verici, Depresyon, Palyatif Bakım, Caregiver, Care Dependency, Depression, Palliative Care, Perceived Stress
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışma palyatif bakım alan hastaların bağımlılık durumları ile bakım vericilerin stres ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı ve kesitsel türdedir. Çalışmanın verileri palyatif bakım servisinde yatan hastalara bakım veren ve araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 284 bakım vericiden Eylül 2022 - Ocak 2023 tarihleri arasında toplandı. Çalışmanın verilerinin toplanmasında Bilgi Formu, Bakım Bağımlılığı Ölçeği, Algılanan Stres Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği kullanıldı. Verilerin istatistiksel analizinde IBM SPSS 26.0 (Statistical Program for Social Sciences) paket programı %95 güven aralığı ve p 0,05). Sonuç: Palyatif bakım hastalarında bakım bağımlılığının artmasıyla birlikte bakım vericilerin algıladıkları stres düzeyinin azaldığı belirlendi. Palyatif bakım ekibinin hastaların bağımlılık düzeyini göz önünde bulundurarak bakım vericilerin stres ve depresyon düzeyinin düzenli aralıklarda değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the relationship between the care dependency of patients receiving palliative care and the stress and depression levels of caregivers. Materials and Methods: This was a descriptive and correlational study. The data was collected between September 2022 and January 2023 with 284 caregivers who provided the inclusion criteria of the caregivers of patients in the palliative care service. The Information Form, Care Dependency Scale, the Perceived Stress Scale and the Beck Depression Scale were used. In the statistical analysis of the data, the IBM SPSS 26.0 (Statistical Program for Social Sciences) package program was reported at a 95% confidence interval and p 0.05). Conclusion: It was found that due to care dependency increased in palliative care patients, perceived stress level of caregivers were decreased. It is recommended 14 that the palliative care team should evaluate the stress and depression levels of caregivers regularly, considering the dependence level of the patients.