Derin sedasyon altında transkatater aort kapak implantasyonu yapılan yaşlı hastalarda kognitif fonksiyonların değerlendirilmesinear-infrared spektroskopi monitorizasyon etkinliğinin araştırılması
Evaluation of cognitive functions in elderly patients undergoing transcatheter aortic valve implantation under deep sedationinvestigation of near infra-red spectroscopy monitoring efficiency
- Tez No: 819745
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ KARAKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Aort darlığı, transkateter aort kapak implantasyonu, near-infrared spektroskopi, sedasyon, kognitif fonksiyon, Aortic stenosis, transcatheter aortic valve implantation, near-infrared spectroscopy, sedation, cognitive function
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Aort darlığı (AD), geriatrik hasta popülasyonunda sık görülen bir kalp kapak hastalığıdır ve tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğurur. Transkateter aort kapak implantasyonu (TAVİ) son yıllarda önemli derecede yaygınlaşmış ve artık yüksek riskli hastalarda makul bir alternatif sunarken, aort darlığı olan hastalar için standart bir tedavi haline gelmiştir. TAVİ işleminin önemli bir parçası olan anestezi uygulamalarında, son on yılda, genel anesteziden sedasyon ve lokal anesteziye doğru bir geçiş olmuştur. Güvenli bir anestezi yaklaşımının yeterli doku perfüzyonu ve oksijenizasyonun sağlaması gerekir. Teknolojik gelişmeler doku perfüzyonu ve oksijenizasyonun takibi için devamlı monitorizasyon yöntemleri sunmuştur. Bu teknolojilerden biri olan Near-infrared spektroskopi (NIRS), TAVİ yapılan hastalarda her iki serebral hemisferin oksijenizasyonunu non-invaziv ve sürekli olarak ölçebilir. Bu çalışmada derin sedasyon altında TAVİ yapılan yaşlı hastalarda kognitif fonksiyonun değerlendirilmesinde NIRS monitörizasyonun etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde TAVİ yapılan hastalarla yerel etik kurul alınarak gerçekleştirilen tek merkezli, prospektif, gözlemsel bir çalışmadır. İşlem öncesi yapılan değerlendirmelerde hastaların Euroscore II değerleri, ASA skorları ve TAVİ kırılganlık skorları hesaplanıp kaydedildi. İşlemden 48 saat önce ve 48 saat sonra bakılan laboratuvar değerleri (hemoglobin, BUN, kreatinin, açlık kan glukozu) kaydedildi. Bilişsel testler, MMDT kullanılarak gerçekleştirildi. Test, özel eğitilmiş tıp hekimi tarafından yüz yüze uygulandı. MMDT işlemden 48 saat önce ve işlemden 48 saat sonra olacak şekilde iki kez uygulandı. TAVİ öncesi yapılan testte 16 puan ve üzeri alan hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya 25 hasta katıldı. Serebral desatürasyon; işlem sırasında herhangi bir zamanda NIRS değerinde bazal rSO2 değerine göre sağ/sol lob ya da her 2 lobda %20 ve üzerinde azalma olarak tanımlandı ve hastalar serebral desatürasyon gelişen (düşüş % 20'den fazla) ve serebral desatürasyon gelişmeyen (düşüş % 20'den az) hastalar olarak iki gruba ayrıldı. Rutin monitörizasyon olarak radial arterden invaziv arter kan basıncı ölçümü (sistolik, diyastolik ve ortalama arter basıncı), kalp hızı, periferik oksijen satürasyonu (SpO2), frontal bölgeden sağ ve sol problarla rejyonel serebral oksijen satürasyonu (rSO2), end tidal CO2 değeri (etCO2), işlem süresi, kullanılan ilaç miktarları, verilen sıvı miktarı takip edildi. Rejyonel serebral oksijenizasyon NIRS (Invos, Medtronic, USA ®️) cihazı ile ölçüldü. Bulgular: Cinsiyet, yaş, eğitim, ASA, Euroscore II, TAVI Fraility İndeks, eşlik eden hastalık ve kullanılan ilaç miktarı açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmazken, desatürasyon gelişen grupta işlem süresinin anlamlı olarak daha uzun sürdüğü görüldü. TAVİ işlemi sürecinde RVP aşamasında sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı; ortalama arter basıncı, kalp hızı, rSO2sol ve rSO2sağ değerlerinin diğer aşamalara göre anlamlı olarak daha düşük seviyede olduğu tespit edildi. Ayrıca pace denemesindeki kalp hızının diğer aşamalara göre anlamlı olarak daha yüksek düzeyde olduğu belirlendi. Öte yandan, RVP aşamasında desatürasyon gelişen grubun rSO2sol ve rSO2sağ değerlerinin desatürasyon gelişmeyen gruptan anlamlı olarak daha düşük seviyede olduğu belirlendi. Diğer aşamalarda ise hemodinami ve serebral oksijenasyon değerlerinde gruplara göre anlamlı farklılık olmadığı görüldü. Son olarak hem preoperatif hem de postoperatif MMT değerlerinin desatürasyon gelişen ve gelişmeyen gruplara göre anlamlı farklılık göstermediği belirlendi. Sonuç: NIRS monitörizasyonu hemodinamik değişimlere bağlı olarak serebral oksijen desatürasyonunu göstermede etkili olmuştur. Ancak bu değişiklikler, hastaların post operatif kognitif fonksiyonlarında bir değişikliğe neden olmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Aortic stenosis (AS) is a common heart valve disease in the geriatric patient population and may have fatal consequences if left untreated. Transcatheter aortic valve implantation (TAVR) has become a standard treatment for patients with AS, offering a reasonable alternative for high-risk patients. In recent years, there has been a shift from general anesthesia towards sedation and local anesthesia in the anesthesia management, which is an important part of the TAVI procedure. A safe anesthesia approach should ensure adequate tissue perfusion and oxygenation. Technological advancements have provided continuous monitoring methods for tissue perfusion and oxygenation. One of these technologies, Near-infrared spectroscopy (NIRS), can non-invasively and continuously measure the oxygenation of both cerebral hemispheres in patients undergoing TAVI. This study aims to investigate the effectiveness of NIRS monitoring in evaluating cognitive function in elderly patients undergoing TAVI under deep sedation. Materials and Methods: This study is a single-center, prospective, observational study conducted with patients undergoing TAVI at Samsun Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Hospital with local ethics committee approval. In the preoperative evaluations, patients' Euroscore II values, ASA scores, and TAVI frailty scores were calculated and recorded. Laboratory values (hemoglobin, BUN, creatinine, fasting blood glucose) were recorded 48 hours before and after the procedure. Cognitive tests were performed using the Modified Mini-Mental State Examination (MMSE). The test was administered face-to-face by a specially trained physician. The MMSE was conducted twice, 48 hours before and 48 hours after the procedure. Patients scoring 16 or above on the pre-TAVI test were included in the study. A total of 25 patients participated in the study. Cerebral desaturation was defined as a decrease of 20% or more in the NIRS value compared to the baseline rSO2 value in either the right/left hemisphere or both hemispheres at any time during the procedure, and patients were divided into two groups: those with developing cerebral desaturation (decrease of more than 20%) and those without developing cerebral desaturation (decrease of less than 20%). Routine monitoring included invasive arterial blood pressure measurement (systolic, diastolic, and mean arterial pressure) via the radial artery, heart rate, peripheral oxygen saturation (SpO2), regional cerebral oxygen saturation (rSO2) measured from the frontal region using right and left probes, end-tidal CO2 value (etCO2), procedure duration, drug doses, and fluid administration. Regional cerebral oxygenation was measured using NIRS (Invos, Medtronic, USA®) device. Results: There were no significant differences between the groups in terms of gender, age, education, ASA, Euroscore II, TAVI Frailty Index, comorbidities, and drug doses. However, it was observed that the procedure duration was significantly longer in the group with developing desaturation. During the TAVI procedure, it was determined that systolic blood pressure, diastolic blood pressure, mean arterial pressure, heart rate, rSO2 values in the right and left hemispheres during the rapid ventricular pacing (RVP) phase were significantly lower compared to other phases. Additionally, it was found that the heart rate during the pace trial was significantly higher compared to other phases. On the other hand, during the RVP phase, the rSO2 values in the right and left hemispheres were significantly lower in the group with developing desaturation compared to the group without developing desaturation. In other phases, there were no significant differences in hemodynamic and cerebral oxygenation values between the groups. Finally, it was determined that both preoperative and postoperative MMSE scores did not show significant differences between the groups with developing desaturation and those without developing desaturation. Conclusions: NIRS monitoring was effective in demonstrating cerebral oxygen desaturation due to hemodynamic changes. However, these changes did not cause a change in the postoperative cognitive functions of the patients.