Okul yöneticilerinin teknolojik liderlik davranışları ile okulların yenileşme iklimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between the technological leadership behaviors of school administrators and the innovation climate of schools
  1. Tez No: 820050
  2. Yazar: MUHAMMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE SEZEN GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Okul Yöneticileri, Teknolojik Liderlik, Yenileşme İklimi, Teacher, School Administrators, Technological Leadership, Innovation Climate
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, öğretmenlerin görüşlerine göre okul yöneticilerinin teknolojik liderlik davranışları ile okullardaki yenileşme iklimi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak hazırlanan bu çalışmaya 2021-2022 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Eyüpsultan ilçesindeki özel kamu okullarında farklı eğitim kademelerinde görev yapmakta olan 539 öğretmen katılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenler basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Araştırmanın verilerini toplamak amacıyla araştırmaya katılan öğretmenlerin demografik özelliklerinin belirlenmesi için“Kişisel Bilgi Formu”, Okul Müdürlerinin Teknolojik Liderlik davranış düzeyini belirlemek amacıyla, Durnalı (2018) tarafından geliştirilen“Okul Müdürü Teknolojik Liderlik Davranış Ölçeği”ve Okullardaki yenileşme iklimi düzeyinin belirlenmesi için Polatcan (2019) tarafından geliştirilen“Okullarda Yenileşme İklimi Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler analiz edilmek için SPSS 22.0 programına işlenmiştir. Elde edilen verilerin normal dağılım gösterdiğinden dolayı t- testi ve ANOVA testi yapılmıştır. ANOVA sonucunda anlamlı bir fark bulunduğunda, farkın sebebini belirlemek amacıyla Post Hoc Testlerden LSD testi yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi .05 olarak alınmıştır. Okul yöneticilerinin teknolojik liderlik davranışları ile okullardaki yenileşme iklimi arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Okul yöneticilerinin sergilediği teknolojik liderlik davranışlarının okullardaki yenileşme ikliminin yordayıcısı olup olmadığını belirlemek için doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Bulguların analizinden elde edilen sonuçlara göre, öğretmenler okul yöneticilerinin teknolojik liderlik davranış düzeyini ve okullardaki yenileşme iklimi düzeyini yüksek görmektedir. Öğretmenlerin görüşlerine göre müdürle çalışma süresi değişkeninde farklılıklar görülürken cinsiyet, yaş, mesleki kıdem yılı, eğitim durumu ve çalışılan kademe değişkenlerine ilişkin farklar tespit edilmemiştir. Ancak yenileşme iklimi ile kıdem yılı değişkeninin alt boyutu yenileşmeye açıklık arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Okul yöneticilerinin teknolojik liderlik davranışları ile okullardaki yenileşme iklimi arasında pozitif yönde ve yüksek düzeyde bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca araştırmada okul yöneticilerinin teknolojik liderlik davranışları okullardaki yenileşme iklimini etkilediği ve okullardaki yenileşme ikliminin %88 'inin okul yöneticilerinin teknolojik liderliği tarafından açıklandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the relationship between the technological leadership behaviors of school administrators and the innovation climate in schools, according to teachers' views. 539 teachers working at different education levels in private public schools in Eyüpsultan district of Istanbul province participated in this study, which was prepared by using the correlational survey model, which is one of the quantitative research methods. The teachers participating in the research were selected by simple random sampling method. In order to collect the data of the research,“Personal Information Form”to determine the demographic characteristics of the teachers participating in the research,“School Principal Technological Leadership Behavior Scale”developed by Durnalı (2018) to determine the Technological Leadership Behavior Level of School Principals, and“Innovation Climate Scale in Schools”developed by Polatcan (2019) to determine the innovation climate level in schools. were used. The obtained data were processed into SPSS 22.0 program to be analyzed. Since the data obtained showed normal distribution, T-test and ANOVA test were performed. When a significant difference was found in the ANOVA result, the LSD test from Post Hoc Tests was performed to determine the reason for the difference. The significance level was taken as .05. Pearson correlation analysis was conducted to determine the relationship between the technological leadership behaviors of school administrators and the innovation climate in schools. Linear regression analysis was conducted to determine whether the technological leadership behaviors exhibited by school administrators are a predictor of the innovation climate in schools. According to the results obtained from the analysis of the findings, teachers see the technological leadership behavior level of school administrators and the level of innovation climate in schools high. According to the opinions of the teachers, while there were differences in the variable of working time with the principal, there were no differences in the variables of gender, age, professional seniority, education level and level of employment. However, a significant difference was found between the innovation climate and the sub-dimension of the variable of seniority, openness to innovation. It is seen that there is a positive and high-level relationship between the technological leadership behaviors of school administrators and the innovation climate in schools. In addition, it was concluded in the study that the technological leadership behaviors of school administrators affect the innovation climate in schools and 88% of the innovation climate in schools is explained by the technological leadership of school administrators.