Okul yöneticilerinin teknolojik liderlik davranışları ile öğretmenlerin uzaktan eğitim yarar algıları arasındaki ilişkide öğretmenlerin uzaktan eğitim öz yeterliklerinin aracılık rolünün incelenmesi
Investigation of the mediating role of teachers' distance education self-efficacy in the relationship between school administrators' technological leadership behaviors and teachers' perceptions of distance education benefit
- Tez No: 810293
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN ZEYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik Liderlik, Uzaktan Eğitim, Öz Yeterlik, Yarar Algısı, Technological Leadership, Distance Education, Self-Efficacy, Benefit Perception
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Uzaktan eğitim, eğitimde önemli bir değişim yaratmış ve yaratmaya devam etmektedir. Bu değişimden hareketle uzaktan eğitim sürecinin önemli uygulayıcıları olan öğretmenlerin uzaktan eğitim öz yeterliklerinin ve uzaktan eğitime yönelik yarar algılarının ne düzeyde olduğunun tespit edilmesi önem kazanmaktadır. Araştırmada okul müdürlerinin teknolojik liderlik davranışlarının, öğretmenlerin uzaktan eğitim öz yeterliklerinin ve uzaktan eğitim yarar algılarının farklı demografik değişkenler açısından incelenmesi ve okul yöneticilerinin teknolojik liderlik davranışları ile öğretmenlerin uzaktan eğitim yarar algıları arasındaki ilişkide öğretmenlerin uzaktan eğitim öz yeterliklerinin aracılık rolünün tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, ilişkisel tarama modeli ile yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Karaman ili ve ilçelerindeki resmi-özel okullarda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Bu kapsamda, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Karaman'da görev yapan 422 öğretmen, çalışmaya dâhil edilmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak, araştırmacılar tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu,“Okul Müdürleri Teknolojik Liderlik Davranışları Ölçeği”,“Öğretmenlerin Uzaktan Eğitime Yönelik Öz Yeterlik Ölçeği”ve“Öğretmenlerin Uzaktan Eğitime Yönelik Yarar Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Analizlerde betimsel istatistik teknikler, ilişkisiz örneklemler t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), pearson momentler çarpım korelasyon katsayısı ve regresyon analizleri ile aracılık rolünün incelenmesi için SPSS Process Makrosu kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmenlerin uzaktan eğitim öz yeterlikleri ve okul müdürlerinin teknolojik liderlik davranışları ölçeklerine verdikleri cevaplar“katılıyorum”düzeyinde iken, uzaktan eğitim yarar algıları ölçeğine verilen cevapların“kararsızım”düzeyinde olduğu tespit edilmiştir. Korelasyon analizi sonuçlarına göre öğretmenlerin uzaktan eğitim öz yeterlikleri ile uzaktan eğitim yarar algıları arasında pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki bulunurken, okul müdürlerinin teknolojik liderlik davranışları ile öğretmenlerin uzaktan eğitim öz yeterlik ve uzaktan eğitim yarar algıları arasında pozitif yönde ve düşük düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Son olarak değişkenler arası rollerin olup olmadığının ve varsa derecesinin tespit edilmesi amacıyla regresyon analizleri yapılmış ve okul müdürlerinin teknolojik liderlik davranışları ile öğretmenlerin uzaktan eğitim yarar algıları arasındaki ilişkide öğretmenlerin uzaktan eğitim öz yeterliklerinin kısmi aracı değişken olduğu tespit edilmiştir. Araştırma bulguları, ilgili literatür doğrultusunda yorumlanarak çeşitli sonuçlara ulaşılmış ve sonuçlar ışığında araştırmacılara ve uygulayıcılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Distance education has created and continues to create a significant change in education. Based on this change, it is important to determine the level of distance education self-efficacy and benefit perceptions of distance education teachers, who are important practitioners of the distance education process. In the study, it was aimed to examine the technological leadership behaviors of school principals, teachers' self-efficacy and distance education benefit perceptions in terms of different demographic variables and to determine the mediating role of teachers' distance education self-efficacy in the relationship between school administrators' technological leadership behaviors and teachers' distance education benefit perceptions. The research was conducted with the relational screening model. The universe of the research consists of teachers working in public-private schools in Karaman province and its districts. In this context, 422 teachers working in Karaman in the 2022-2023 academic year were included in the study. Personal information form prepared by the researchers,“School Principals Technological Leadership Behaviors Scale”,“Teachers' Self-Efficacy Scale for Distance Education”and“Teachers' Benefit Perception Scale for Distance Education”were used as data collection tools in the study. Descriptive statistical techniques, unrelated samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson's product moments correlation coefficient and regression analyzes and SPSS Process Macro were used to examine the mediation effect in the analyses. According to the research findings, the answers given to the distance education self-efficacy scales of the teachers and the technological leadership behaviors of the school principals were at the level of“agree”, while the answers to the scale of perceptions of the benefits of distance education were at the level of“undecided”. According to the results of the correlation analysis, a positive and moderate relationship was found between the distance education self-efficacy of the teachers and their perceptions of the benefits of distance education. A positive and low level correlation was found between the school principals' technological leadership behavior scale and the scores obtained from the teachers' distance education self-efficacy and distance education benefit perceptions scale. Finally, regression analyzes were conducted to determine whether there are roles between the variables and if they are, and it was determined that the distance education self-efficacy of teachers was a partial mediating variable in the relationship between the technological leadership behaviors of school principals and teachers' perceptions of distance education benefits. The findings of the research were interpreted in line with the relevant literature, and various conclusions were reached and suggestions were made for researchers and practitioners in the light of the results.