Uluslararası ekonomide değişen makro ve mikro yönetim modellerinin kamu ve özel sektöre etkileri (ABD, İsveç, Norveç, Almanya ve Japonya örneği)
The effects of changing macro and micro management models in the international economy on the public and private sectors (USA, Sweden, Norway, Germany and Japanese example)
  1. Tez No: 820097
  2. Yazar: SALAH SALAHLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim Modelleri, Makro Ekonomi, Mikro Ekonomi, Management Models, Macro Economics, Micro Economics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Ekonomide varmış olduğumuz nokta artık işletmelerin en son teknolojilerin kullanmasını gerektiren bir dönemi kendinde belirtmektedir. Günümüze kadar ekonominin geçmiş olduğu dönemlerde her zaman farklı düşünce tarzları ekonomiye farklı yönler vermiştir. Tabi ki de bundan başka işletmelerin çalışma durumunda etki yapan mikro ve makro çevresel faktörlerde kendi çaplarında ekonomin zamanla farklı strateji değişimine neden olmuştur. En önemlisi işletmelerin bu strateji değişiminde uygun bir şekilde değişimlere ayak uydurmalıdır. Çevresel faktörler her zaman işletmelerin farklı yolara geçmesine neden olmaktadır ama işletmenin güç kaynaklarını daha iyi şartlarda olduğu takdirde işletme kolay bir şekilde uyum sağlaya biliyor. Farklı coğrafyalarda uygulanmakta olan ülkelerin ekonomi yönetim modelleri her zaman milletlerin düşünce tarzına, örf ve adetine, coğrafyasına ve çevresel faktörleri göz önünde bulundurarak uygulanmalıdır. Ülke ekonomilerinin ve aynı zamanda işletmelerin her zaman ortaya çıkmakta olan problemlere karşı kendilerinin ekonomi alt yapılarını oluşturmaları gerekmektedir. Bir işletmenin teknik ve finansal alt yapısı gibi önemli konular her zaman işletmenin en önemli alanlarından birisidir o nedenle ki bu prosesler işletmenin üretiminden satışına kadar tüm alanları kendinde birleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
The point we have reached in the economy now indicates a period in itself that requires businesses to use the latest technologies. Different ways of thinking have always given different directions to the economy in the periods when the economy has passed until today. Of course, other than that, the micro and macro environmental factors that affect the operation of the enterprises have caused different strategy changes in the economy over time. Most importantly, businesses should keep up with the changes appropriately in this strategy change. Environmental Factors always cause businesses to take different paths, but if the power sources of the business are in better conditions, the business can easily adapt. The economic management models of the countries that are being applied in different geographies should always be applied by considering the way of thinking, customs, geography and environmental factors of the nations. The economies of the countries and at the same time the enterprises need to create their own economic infrastructure against the emerging problems. Important issues such as the technical and financial infrastructure of an enterprise are always one of the most important areas of the enterprise, so these processes combine all areas from the production to the sale of the enterprise.