Zeytin yaprağı ekstraktı yüklü nanofitozomların üretimi ve depolama stabilitesinin belirlenmesi
The production of olive leaf extrtact loaded nanophytosomes and determination of their storage stability
  1. Tez No: 820277
  2. Yazar: SÜMEYYE MERYEM KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI YORULMAZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI ZUNGUR BASTIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enkapsülasyon etkinliği, nanofitozom, partikül boyutu, stabilite, zeytin yaprağı ekstraktı, Encapsulation efficiency, nanophytosome, particle size, stability, olive leaf extract
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Tez çalışmasının amacı ince tabaka hidrasyon yöntemi ile zeytin yaprağı ekstraktı nanofitozomu üretmektir. Materyal ve Yöntem: Zeytin yaprağı ekstraktı nanofitozomu D-optimal birleşik dizayn deneme deseninde yer alan farklı fosfatidilkolin ve ektrakt oranları ile farklı sonikasyon güç ve süreleri kullanılarak üretilmiştir. İşlem koşulları partikül boyutu minimum ve enkapsülasyon etkinliği maksimum olacak şekilde optimize edilmiştir. Optimum koşullarda üretilen zeytin yaprağı ekstraktı nanofitozomu polidispersite indeksi, zeta potansiyeli, morfolojik yapısı, FTIR spektrumu ile 4 ve 25 °C sıcaklıktaki depolama stabilitesi açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: Elde edilen bulgular nanofitozomal yapıdaki zeytin yaprağı ekstraktı oranı arttıkça partikül boyutunun küçüldüğünü ortaya koymuştur. Zeytin yaprağı ekstraktı nanofitozomu üretimi için optimum koşullar 79,75 mg fosfatidilkolin, 20,25 mg zeytin yaprağı ektraktı ile 379 W sonikasyon gücü ve 10,5 dk sonikasyon süresi olarak belirlenmiştir. Optimum koşullarda üretilen nanofitozomun polidispersite indeksi 0,24, zeta potansiyeli ise -19,05 mV olarak belirlenmiştir. SEM görüntüleri nanofitozomal yapıların kürecik yapısında olduğunu gösterirken, FTIR spektrumları ise zeytin yaprağı ekstraktının O-H grupları ile fosfolipitin polar grupları arasında hidrojen bağı oluştuğunu, dolayısıyla fitozom yapısının oluştuğunu ortaya koymuştur. Depolama süresince 4 °C sıcaklıkta partikül boyutu 28 gün süresince sabit kalırken, 25 °C sıcaklıkta artış göstermiştir. Zeta potansiyeli ve polidispersite indeksinde ise her iki sıcaklık derecesinde önemli bir fark oluşmamıştır. Nanofitozom yapısıyla enkapsüle edilen zeytin yaprağı ekstraktının antioksidan kapasitesi, enkapsüle edilmemiş forma kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Depolama ile birlikte her iki formda da antioksidan kapasitesi düşüş göstermiştir. Sonuç: Bu çalışmada zeytin yaprağı ekstraktı nanofitozomu üretimi optimize edilmiş; optimum koşullarda üretilen nanofitozomal yapıların enkapsüle edilmemiş ekstrakta kıyasla daha yüksek depolama stabilitesine sahip olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the thesis is to produce olive leaf extract nanophytosome by thin layer hydration method. Materials and Methods: Olive leaf extract nanophytosome was produced by different phosphatidyl choline and extract ratios, sonication power and times present in D-optimal combined design experimental design. Processing conditions were optimized so that the particle size is minimum and the encapsulation efficiency is maximum. Olive leaf extract nanophytosome manufactured with optimal conditions was evaluated in terms of polydispersity index, zeta potential, morphological structure, FTIR spectrum and storage stability at 4 and 25 °C. Results: The findings revealed that the particle size decreased as the olive leaf extract ratio in nanophytosomal structure increased. Optimum conditions for olive leaf extract nanophytosome production were determined as 79.75 mg phosphatidyl choline, 20.25 mg olive leaf extract with 379 W sonication power and 10.5 min sonication time. The polydispersity index of the nanophytosome produced under optimum conditions was determined as 0.24, and the zeta potential was determined as -19.05 mV. While SEM images showed that nanophytosomal structures were in spherical structure, FTIR spectra revealed that hydrogen bonds formed between O-H groups of olive leaf extract and polar groups of phospholipid, thus phytosome structure was formed. While the particle size remained constant for 28 days in storage at 4 °C, it increased in storage at 25 °C. There was no significant difference in zeta potential and polydispersity index at both temperatures. The antioxidant activity of the olive leaf extract encapsulated with the nanophytosome structure was found to be higher than the unencapsulated form. Antioxidant activity decreased with storage in both forms. Conclusion: In this study, olive leaf extract nanophytosome production was optimized; it has been found that nanophytosomal structures produced under optimum conditions have higher storage stability compared to the unencapsulated extract.