Zeytin yaprağı ekstraktı ile zenginleştirilmiş jelatin filmlerin soğukta depolanan tavuk burgerlerin kalitesi üzerine etkileri
Effects of gelatin films enriched with olive leaf extract on the quality of coldstored chicken burgers
- Tez No: 933901
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR BAĞDATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tavuk burger, jelatin, yenilebilir film, zeytin yaprağı, raf ömrü, Chicken burger, gelatin, edible film, olive leaf, shelf life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvansal Üretim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, farklı konsantrasyonlarda (%1.5 ve %3) zeytin yaprağı ekstraktı eklenerek hazırlanan yenilebilir jelatin filmlerle kaplanan tavuk 4±1oC'de 15 gün boyunca depolanması süresince meydana gelen değişimlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Tavuk burgerler; jelatin filmle kaplanan grup (CJ), farklı konsantrasyonlarda zeytin yaprağı ekstraktı (%1.5 ve %3) eklenmiş jelatin filmlerle kaplanan gruplar ve hiçbir kaplama uygulanmadan hazırlanan kontrol grubu (C) olmak üzere toplam dört gruba ayrılmıştır. Elde edilen sonuçlar %1.5 konsantrasyonunda zeytin yaprağı ilaveli jelatin film uygulamasının diğer gruplara göre lipit oksidasyonu ve mikrobiyal gelişimi yavaşlattığı, duyusal olarak tüketicilerin beğenisini kazandığı ve depolama sonuna kadar raf ömrünü koruduğunu göstermektedir. Sonuç olarak %1.5 oranında zeytin yaprağı ekstraktı ilavesinin jelatin filmlerin antioksidan ve antimikrobiyal etkinliğini arttırdığı, bu filmlerle kaplanan tavuk burgerlerde duyusal, kimyasal ve mikrobiyal bozulmanın geciktiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the changes that occurred during the storage of chicken covered with edible gelatin films prepared by supplementation of different concentrations (1.5% and 3%) of olive leaf extract at 4±1oC for 15 days. Chicken burgers; were divided into four groups as the group covered with gelatin film (CJ), the groups covered with gelatin films enriched with different concentrations of olive leaf extract (1.5% and 3%), and the control group (C) prepared without any coating. The results obtained show that the application of gelatin film at 1.5% concentration of olive leaf extract added gelatin film application slows down lipid oxidation and microbial development compared to other groups, gains sensory appeal from consumers and preserves the shelf life until the end of storage. As a result, it was observed that the addition of 1.5% olive leaf extract increased the antioxidant and antimicrobial activity of gelatin films, and sensory, chemical and microbial spoilage was delayed in chicken burgers coated with these films.